Вторник,

Християн Пендиков изуми българите с признанието си

От: СТАНДАРТ -
2718
Християн Пендиков изуми българите с признанието си
A
A
A

Пребитият в Охрид Християн Пендиков изуми всички българи с признанието, което направи в ефира на бТВ.

Младият мъж, който е секретар на българския клуб в Охрид, бе нападнат и пребит от трима души на 19-и януари. По спешност Пендиков бе откаран и настанен в "Пирогов". Заради непрекъснатите заплахи да живота, които получава, българската държава му даде гражданство и жилище, за да не се връща в Северна Македония.

"Като по млад и аз не понасях българите, но се осъзнах и станах македонски българин", сподели Християн Пендиков.

Християн разкри, че заплахите към него продължават. По думите на Пендиков има информация, че може да бъде нападнат и тук, в България. Заплашват и майка му, и близките му.

„Аз бях в заведение, в което бяха мои приятелки. Дойдоха двама, трима човека. И започнаха да ме нападат, че съм българин. Само с думи. Защо съм се наричал българин, че съм предател. И такива работи“, спомня си той за нощта на нападението.

„След това аз излязох от заведението да се обадя на Томе, да му кажа какво е станало. Той е председателят на клуба. Илия излезе и ми взе телефона. Каза ми – „Влизай вътре и си стой спокойно, за да няма проблеми“. Аз влязох вътре и видях, че не ме искат в заведението. Взех си якето и излязох навън. Отивах към паркинга сам, за да си взема колата и да си тръгна за вкъщи. И там се случи всичко“, разказа Пендиков.

Християн твърди, че боят е продължил поне 10 минути.

„За съжаление е нормално в Северна Македония, нормално е да те бият, да те псуват, да те стрелят, защото си българин. От полицията нищо не предприемат“, посочи секретарят на българския клуб в Охрид.

„За да си македонски българин, просто трябва да се осъзнаеш. В Македония учим изменена, фалшива история, в която българите са фашисти, татари. След четене на световна история, след четене за ВМРО и какво е историята, осъзнах“, коментира той.

Казва, че по-рано не е харесвал никой от съседните земи:

„Ние учихме такава история, че само сърбите са ни братя и всички други са искали да се случва нещо лошо на Македония“.

От няколко дни Пендиков има денонощна полицейска охрана. Получава снимки на оръжие и заплахи, че хора ще дойдат в България.

„Майка ми я заплашват през цялото време. Пишат и коментари, че ще я убият, че сме предатели, че трябва да се изселим от Македония, че не сме за там. Мечтая един ден да можем да се върнем в Македония, спокойно да кажа, че съм българин и никой да не ми направи нищо – не само на мен. На всички, които живеем в Македония и сме македонски българи“, подчерта Пендиков.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com