Хр. Иванов предупреди: Изпускаме златна възможност за РСМ

Искам да питам кое всъщност е национално предателство, заяви депутатът

Хр. Иванов предупреди: Изпускаме златна възможност за РСМ | StandartNews.com

"България е напът абсолютно да пропусне възможността за една добра сделка за Република Северна Македония, която беше изработена от френското председателство на ЕС", коментира в кулоарите на Народното събрание председателят на ПГ на "Демократична България" (ПГ на ДБ) Христо Иванов в отговор на журналистически въпрос.

"Все пак говорим за неща, които още не сме видели написани", уточни той. "Но, ако това, което вчера г-жа Генчовска каза при изслушването си, че ЕК ще има ангажимент да следи дали Северна Македония ще вкара българите в конституцията си като другите народи в републиката, и, ако не се случи, няма да има преговори по първата глава, това е успех за българската дипломация, а не национално предателство", подчерта Иванов, предаде БТА. "Ако ние сега, понеже "окрякахме орталъка" за национално предателство, всъщност не приемем такова предложение, ако го има, искам да питам кое всъщност е национално предателство", добави той.

"Всички сме съгласни, че това, до което се е стигнало в резултат на усилията на кабинета, на външно министерство, на премиера, са едни добри предложения, добра база за обсъждане - това каза Теодора Генчовска, но никой не го чу, защото непрекъснато си говорихме за някакви имейли, есемеси и т.н.", обясни председателят на ПГ на ДБ.

Иванов коментира също, че външната политика се определя от Министерския съвет (МС), премиерът е ръководител на МС, и от тази гледна точка всеки министър, който твърди, че може да има някаква друга политика, просто си подава оставката. "Няма "филм", в който конституционно някой министър има една политика, премиерът - друга, и министърът да обвинява премиера за това", подчерта депутатът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай