Хр. Иванов: Борисов чисти вътрешна опозиция

Не искаме избори, а ефективно управление

Хр. Иванов: Борисов чисти вътрешна опозиция | StandartNews.com

"Ние не искаме избори, нека да е ясно. Имаме всички причини да предполагаме, че на следващи избори ще имаме по-добър резултат, но подхождаме изключително отговорно към този въпрос. Но и не сме готови и на всякакво управление, защото сме длъжни да бъдем част от усилието да генерираме реално, ефективно управление на промяната", заяви лидерът на "Демократична България" Христо Иванов пред "Дарик радио".

Обединението постигна пети резултат на провелите се на 4 април парламентарни избори, а при невъзможност да се състави правителство в рамките на 45-ото Народно събрание, президентът ще насрочи служебно правителство, което ще организира провеждането на още едни избори.

По думите на Иванов за сложната парламентарна конфигурация в момента ще бъде предизвикателство да преодолее различията. Изтъкна, че партиите в "Демократична България" са обединени и напълно наясно за проблема на българската държавност, за това какви са решенията и генералните посоки, по които да се тръгне.

На въпрос за бъдещите ходове, ако ГЕРБ и "Има такъв народ" не успеят да съставят правителство, той посочи, че когато става дума за изборни резултати, числената логика е важна за преценката на кого да бъде връчен третият мандат.

В понеделник президентът Румен Радев започва констултации с политическите сили в парламента преди да започне връчването на мандатите.

"Това решение трябва да има някаква легитимност. Технологично ние можем да вземем папчицата, само че за мен е важно дали можем да формираме управление, основано на някакво стабилно мнозинство, което може да прокарва решения", каза съпредседателят на "Демократична България".

Той предупреди за опасността, ако втората политическа сила не състави кабинет, да се формира едно "ентусиазирано мнозинство от оставащите, които не искат да отидат на нови избори" и напомни, че големият въпрос е дали може да се свърши работа.

Според него лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се опитва да си изгради възможността да влезе в ролята на почетен председател, ала Ахмед Доган. Иванов каза още, че Бойко Борисов трябва да бъде извикан и изслушан в парламента, но без това да се превръща във фарс.

По повод предстоящото събрание на ГЕРБ, на което е възможно Йорданка Фандъкова, Димитър Николов и Живко Тодоров да бъдат извадени от ръководството на партията, Иванов смята, че Борисов елиминира трите фигури, които биха могли да бъдат органични негови наследници - кметовете на София, Бургас и Стара Загора.

Причината за подобен ход според него не е заявеният от премиера в оставка лош изборен резултат в съответните региони, защото лошият резултат по места се дължи на управлението на правителството на Борисов. "Той елиминира тези, които от партията биха могли да имат вътрешна подкрепа и да му поискат оставката в един момент", каза Иванов

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай