Хасан Адемов посочи основния недостатък на пенсионната система

По думите му предлаганите от правителството антикризисните мерки не се основават на каквито и да е финансови разчети

Хасан Адемов посочи основния недостатък на пенсионната система | StandartNews.com

ДПС подкрепя увеличението на пенсиите. Друг е въпросът дали по начина, по който се предлага, ще бъде решен проблемът със справедливостта в пенсионната система. Това каза в студиото на “Още от деня” Хасан Адемов - депутат от ПГ на ДПС.

“Това е основният недостатък на пенсионната система в България - усещането за липса на справедливост, липсата на връзки между осигурителен принос и размер на пенсията, която се получава”, продължи той.

По думите му предлаганите от правителството антикризисните мерки в подкрепа на бизнеса и гражданите не се основават на каквито и да е финансови разчети.

“Много е важно да се каже, че решенията в пенсионната система по отношение на финансирането са свързани с наличието на устойчив източник на финансиране. Ако тази година има преизпълнение на приходите, не е ясно дали следващата година ще има такова, за да бъдат гарантирани тези плащания”, обясни Адемов.

Инфлацията може да се пребори с по-висок БВП, с по-голямо производство, по-висок износ, с намаление на потреблението - това са класическите мерки за борба с инфлацията, изреди той.

“Въпросът е, че правителството предлага едни мерки, а тригодишната бюджетна прогноза на Министерство на финансите, която е основополагащ документ в националната програма за реформи, която се защитава в ЕК, всички социални плащания с изключение на едно единствено са замразени до 2025 година. Това, което не е замразено, е осъвременяването по т.нар. швейцарско правило от 1 юли всяка година”, обясни Адемов.

Той беше категоричен, че всички решения на Народното събрание в интерес на българските граждани, по предложение на управляващите или по предложение на опозицията, ще бъдат подкрепени от ДПС. Предлаганите от правителството решения, обаче, се променят буквално с часове и е трудно да преценим, допълни Адемов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай