Адемов: Единната ставка на ДДС не е тема-табу

Според Хасан Адемов предложението за намаляване на ДДС на определени стоки не е популизъм

Адемов: Единната ставка на ДДС не е тема-табу | StandartNews.com

ДПС търси диалог и разговор по темата за евентуално диференциране или премахване на данъка добавена стойност (ДДС) на определени стоки, заяви пред БНТ председателят на парламентарната комисия по труда и социална политика и депутат от ДПС Хасан Адемов. По думите му, партията има основание да повдигне този разговор, тъй като е един от авторите на сегашния данъчен модел.

Според Хасан Адемов предложението за намаляване на ДДС на определени стоки не е популизъм, като показателно за това е, че то не е дошло преди изборите за ЕП. „Крайният потребител ще усети по джоба си намаляването на цените на продуктите, за които предлагаме намаляване на ДДС и това е изключително важно за нас“, каза депутатът.

ДПС е сред авторите на сегашния данъчен модел, което дава правото на движението да предлага данъчни реформи и да търси дискусия по тези въпроси, изтъкна Адемов. На база балансирани политики ДПС търси решения за българските граждани, заяви той.

Представители на хранителният бранш са изразили надеждата, че намаляването на ДДС ще помогне на конкурентоспособността им, защото така секторът ще се изсветли. По думите му, ще се потърси съвет и опит от други страни. Хасан Адемов заяви, че ДПС търси диалог по темата дори с противници на идеята.

„Единната ставка беше приоритет на ДПС, но това не е тема-табу, по която не може да се разсъждава“, категоричен бе шефът на парламентарната социална комисия.

Относно намаляването на субсидиите на партиите, Хасан Адемов заяви, че няма значение колко малка е субсидията, ако премине едно определено ниво. Дълг е политиците да обяснят за какво се изразходват субсидиите на партиите, а контролната функция е на съответните институции.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай