Харизанов: Само отговори на Цветанов не стигат

Има много голям етичен проблем, категоричен е анализаторът

Харизанов: Само отговори на Цветанов не стигат | StandartNews.com
  • Има много голям етичен проблем, категоричен е анализаторът

Винаги, когато си на публична длъжност, трябва да изнасяш информация за доходите си. Г-н Цветанов получава възнаграждение от две места – от партия ГЕРБ и от публичната си длъжност. Той ще даде отговори, след като се върне. Но само отговорите няма да са достатъчни. Това заяви политическият анализатор Георги Харизанов пред БНТ. Повод е скандалът с апартаментите на занижени цени, купени от фирма "Артекс". Най-скандалната покупка е на втория човек в ГЕРБ, който взема целия последен етаж в суперлуксозната Къща на буквите на ул. "Латинка" 8. Апартамент 10, който има собствен асансьор, е 239,90 кв. м. и излиза около 627 евро на квадрат. Според обясненията на Цветанов, за да купи новия си дом той е разменил със строителя две свои жилища на улица "Елемаг" заедно с две паркоместа. Доплатил е и 100 000 лева.

ВИЖ ОЩЕ: Прошка или курбан за Цветанов (Обзор)

Средната класа и малкият бизнес са не по-малко изнервени от скандала с апартаментите от хората с ниски доходи. В случая не виждам да има закононарушение, но очевидно има много голям етичен проблем, който не може да бъде решен само с обяснението, че всичко е законно. Още в началото този подход беше погрешен, коментира още Харизанов. По думите му "оставките не трябва да ни изненадват – това е стилът на Борисов". При мащабите, с които се разраства тази драма в навечерието на избори, близо е до ума, че упорството нанася много по-големи вреди отколкото да се отстъпи крачка назад, заяви политическият анализатор .

Действието на Цачева - да придобиеш жилище на данъчна оценка, когато си министър, е неразумно, защото по този начин се укриват данъци. Големият въпрос е с големия – Цветан Цветанов. Не става дума за данъчни оценки, а за нещо много по-сериозно – че за 10 години във властта той изведнъж цъфва с апартамент в центъра на София, който по пазарни цени струва около 1,6 млн. лева. Което означава, че през тези 10 години се е замогвал месечно с 15 000 лева, дневно – с 500 лева, когато цял живот е бил на чиновническа заплата, коментира и социологът Кольо Колев.

ВИЖ ОЩЕ: Апартаментите - новите досиета

Не вярвам, че ГЕРБ ще рухне от липсата на Цветанов. Ако той бъде отстранен като председател на предизборния щаб, това ще бъде тежък удар в организационно отношение, но в имиджово отношение ще бъде много добре. Не ми се ще да съм на мястото на Борисов, който трябва да реши дали да запази лицето на партията или да остане с това доста сериозно петно, каза още Колев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай