Прошка или курбан за Цветанов (Обзор)

Дончев наля масло в огъня, Симеонов проговори с гласа на повечето гербери, американски коз може да реши играта

Прошка или курбан за Цветанов (Обзор) | StandartNews.com

Четвъртък ще бъде денят "Х" за Цветан Цветанов, сочат сондажите в управляващата партия. Очаква се тогава да стане ясна съдбата на втория човек в ГЕРБ, който замина за САЩ за конференция по сигурността в разгара на скандала "Апартаментгейт". След като премиерът Бойко Борисов поиска и получи незабавно оставките на правосъдния министър Цецка Цачева и зам.-министъра на спорта Ваня Колева стана ясно, че той приема историята с изгодните жилища от "Артекс" в хубавия столичен квартал "Изток" за сериозен гаф. 

В подкрепа на това прозвучаха и думите в неделя на вицепремиера Томислав Дончев, който минава за най-силната фигура в лагера "Анти-Цветанов" в ГЕРБ.  

"Скандалът с апартаментите има потенциал да нанесе щети, особено в предизборна ситуация. Би могло да предизвика и по-неприятен политически резонанс“, каза Дончев пред БНР. И предупреди, че скандалът все още не се е развил докрай.

"Редно е г-н Цветанов да даде повече информация, включително по отношение на последния укор - отношения с фирмата, проверявана ли е, защо е проверявана, връзка или липса на връзка между едното и другото. Според мен тук основният говорител по темата е редно да бъде той“, продължи да сипва сол в раната Дончев.

Той отказа да прогнозира какви ще са следващите действия на зам.-председателя на ГЕРБ, но след като похвали Цветанов, че е основен организатор на партийния живот и на изборния процес, дебело подчерта, че подобен скандал ерозира доверието на обществото.

"Дори и най-стабилната парламентарна конфигурация не би могла да спаси някой, по отношение на който доверието е изчерпано, имам предвид правителството. В този смисъл освен за стабилността на парламентарната подкрепа, трябва преимуществено да се мисли и да се удържа доверието. Без доверие, нищо няма смисъл. Убеден съм, че решението ще е такова, че не само да възстанови, но защо не и да повиши доверието", продължи Дончев, което прозвуча като присъда за Цветанов.

Вицето продължи в същия дух като настоя за "изключително ясен и адекватен сигнал, който да позволи доверието да бъде възстановено".

После обясни конкретно как това се прави, давайки за пример оставката на правосъдната министърка. 

"Решението на Цецка Цачева (да подаде оставка) е лично решение, жест. Ако не ставаше дума за дама, щях да кажа, че е мъжка постъпка. Подобни знаци в политиката липсват, те се случват рядко, а при нас е по-скоро норма“, каза Дончев.

"Оставките, без да са нещо, което може да бъде подценено, са един от инструментите за управление – дали като лично волеизявление, акт или като политически инструмент, за да се възстановява доверието. В политиката, освен персоналните качества, експертизата, програмите, това, което свързва въпросния представител с гражданите, е тази тънка нишка на доверието. Ако тя се скъса, всичко останало няма значение“, продължи вицепремиерът.

Как звучат думите му отстрани най-откровено коментира депутатът от ДПС Eрджан Ебатин. Той директно заяви, че Дончев е налял масло в огъня с изявлението си. "Скандалът с апартаментите прилича на приятелски огън отвътре, а може и да е опит за налагане на ново лице на ГЕРБ за предстоящите избори", заяви Ебатин пред Канал 3, разсъждавайки дали Цветанов също ще падне курбан в името на спасяването на рейтинга и имиджа на ГЕРБ. Човекът на Доган също като Дончев заяви, че обществото е много чувствително по темата за корупцията и очаква развръзка на „Апартаментгейт“.  После Ебатин ожали и Бойко Борисов, който трябва да намери изход с минимални щети.

„Никак не е лесно да се вземе политическо решение в тази ситуация. Ако Цветан Цветанов подаде оставка от поста си, това неминуемо ще доведе до сътресения в ГЕРБ, защото той е олицетворява структурите на партията, има много опит и потенциал. На ГЕРБ ще им бъде трудно да правят избори без него“, коментира Ебатин.

Че Цветанов трудно ще се измъкне невредим от скандала намекна и транспортният министър Росен Желязков, който също не е сред почитателите на шефа на ПГ на ГЕРБ.  Той също хвърли съчки в огъня, давайки прогноза какви ще бъдат последствията от данданията с евтините апартаменти.  "Тези решения със сигурност ще бъдат с поглед към въздействието и за обществото като цяло, и за избирателите на ГЕРБ конкретно. Нито премиерът Борисов, нито г-н Цветанов са хора, които ще заметат темата. Не очаквайте тази тема да утихне естествено. Тези решения ще бъдат взети в рамките на партията. Сигурен съм, че ще бъдат публични, отговорни, колективни и колегиални, защото ГЕРБ е показала, че има и опита, и практиките за това“, заяви Желязков.

А след това изреди какви тежки последствия ще има скандалът, което пак прозвуча доста злокобно за Цветанов.

"Първо – темата, свързана с правовия ред и законността. Другите измерения, които са всъщност тези с целенасочено въздействие – това е общественото мнение от една страна. От друга страна – това е политическото въздействие в контекста на кампанията, която вече се усеща и се провежда за европейските избори с хоризонт местните избори. Непрекъснато се подклажда естествената непоносимост на българина към политиците по принцип и към темата за имуществени въпроси на политици. Става въпрос за казус, генезисът на който е от 2018 г., а точно сега излиза някак добре подредено. Той повлича правни и политически въпроси“, завърши Желязков.

Единствен, който се хвърли на барикадата да брани със зъби и нокти Цветанов се оказа лидерът на НФСБ Валери Симеонов. Макар основно да защитаваше Цецка Цачева и да се възмущаваше каква вопиюща несправедливост е  "един от най-почтените и неукорими в своята дейност политици" да напусне властта, голямата му болка се оказа безпардонният подход на Борисов към издънилите се съпартийци. 

"Не знам как тази партия /ГЕРБ - бел. ред./ съществува с такъв лидер, който е готов да хвърли всеки в бездната само и само да продължи да се кандилка отгоре на властта", възмути се Симеонов. За него се знае, че е в много добри отношения с Цветанов за разлика от своя кумец и лидер на "Атака" Волен Сидеров, който вече се изказа, че ролята на Цветанов като "машина за печелене на избори" е силно преувеличена. 

"В политиката не е достатъчно само да се кандилкаш, да се балансираш отгоре на властта, а да вършиш някаква работа. Какво прави той? В момента предателски мълчи и не защитава хората, които му вършат най-много работа", продължи с яростните атаки към Борисов Симеонов пред "Фокус".

 "Въобще не мога да повярвам, че през 2019 г. може да се извършва такъв просташки лов на вещици, който ми напомня в исторически план връщане във времето веднага след 9 септември, когато без вина и с вина са изтрепвани хиляди хора само с обвинението, че са били чорбаджии", вкара драматизъм бившият вицепремиер. След като обясни, че е абсурдно Цачева да бъде обвинявана за спазарения от нея имот с "Артекс", защото "си е купила апартамент на договорена цена, платила си е парите, не е ограбила никого, не е извършила сделката в резултат на някакви корупционни облекчения към фирмата",

Симеонов премина по същество по въпроса за Цветанов. "Никой не може да държи сметка за имотна сделка – обвинението към него е абсолютно неаргументирано. Никой не може да държи сметка за имотна сделка, при която едни 200 кв. м се заменят за 240 кв. м с доплащане. И двата закупени апартамента са в един и същ квартал при аналогични цени и не става въпрос за никаква злоупотреба или нарушение на закона. Нека тези, които в момента се упражняват, включително моите партньори, дали е било морално да се подава оставка, нека първо да отговорят има ли закононарушение", завърши гневната тирада Симеонов.

 Макар да не смеят да го изкажат на глас, вероятно същото си мислят и всички поддръжници на Цветанов в ГЕРБ. А те не са никак малко, защото вторият човек в управляващата партия кръстосва цяла България и е на "ти" с всички важни фигури на партията по места. Той е и посредникът в тънките пазарлъци с другите формации, където също очакват с напрежение как ще завърши скандалът в ГЕРБ. 

Може би най-големият коз на Цветанов обаче е подкрепата, която ще получи от най-сериозния външен фактор в родната политика в момента. Бившият вътрешен министър отдавна има репутацията на "Гласът на Америка" у нас. Всъщност само Росен Плевнелиев се доближава до упоритостта, с която Цветанов повтаря едно към едно тезите на Вашингтон по всички значими външнополитически въпроси. Затова и мнозина видяха в заминаването му за САЩ в разгара на "Апартаментгейт" повторение на ситуацията с Лютви Местан, който отиде в турското посолство, когато Доган го разжалва като председател на ДПС. 

Борисов винаги е бил много внимателен в играта си навън и затова със сигурност няма да подмине с лека ръка очакваните американски протекции за неговия заместник в ГЕРБ. 

Каква ще бъде най-вероятната съдба на притежателя на най-хубавото жилище в сградата "Летера" прогнозира издание, което беше упрекнато в слугинско поведение към него от Слави Трифонов в шоуто му. Според въпросната медия Цветанов ще се оттегли като шеф на парламентарната група на депутатите от ГЕРБ, но ще запази своята позиция на зам.- председател на партията. Така той ще може отново да изведе партията си до победа на евровота през май, а през това време всички институции, проверящи историята с апартамента, ще се произнесат, че в сделката няма нищо укоримо. 

От изданието внимателно наливат и акъл на премиера, позовавайки се на "влиятелни лица в ГЕРБ". Всички те смятали, че "Борисов трябва да спре да чисти всички, които стъпят накриво, защото трудно ще събере следващия екип". С други думи, премиерът да прости на Цветанов, за да не бере после още по-големи ядове.

А и Цветанов остана в играта след данданията с шесте му апартамента, както и когато заради действията му като МВР шеф  получи 4-годишна присъда от Софийския градски съд, потвърдена от Апелативния съд и отменена едва от Върховния касационен съд през 2015 г

Какво ще реши в крайна сметка лидерът на ГЕРБ, засега е трудно да се прогнозира. Със сигурност обаче призивите "каквото за Цецка, това и за Цецо" са доста наивни като очакване. Както и самият Борисов казваше: "То бива, бива, ама цял вол за курбан не бива". 

А че Цветанов е най-важният вол в талигата на ГЕРБ, съмнение няма. Изкушението е, че сам се заложи на дузпата. Въпросът е дали Борисов иска да му я бие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай