Хамид Хамид хвърли бомба! Каза кога ще са изборите

Закриването на специализираните съд и прокуратура бе саморазправа, заяви депутатът от ДПС

Хамид Хамид хвърли бомба! Каза кога ще са изборите | StandartNews.com

Така както върви, предсрочни избори ще има и то много скоро. Тази прогноза даде зам.-председателят на ПГ на ДПС Хамид Хамид в интервю за "Денят на живо" по NOVA NEWS.

Коалиционните съвети са забулени в мъгла с изключение на смешното събиране в мол "Парадайз" при сформирането на управляващата коалиция, коментира Хамид проведения във вторник вечерта съвет на четирите партии във властта.

По отношение избора на управител на БНБ ние ще подходим отговорно в защита на националния интерес и в защита на финансовата стабилност на държавата. Ще вземем най-доброто решение за страната ни без оглед на конюнктурата и интригите в управляващото мнозинство, категоричен бе зам.-председателят на ПГ на ДПС. И допълни: "В кръга на шегата очаквахме всяка партия в коалицията да има кандидат за БНБ, за да стане малко по-интересно. Но виждам, че при тях в момента е весело. Очакваме с интерес изслушването на двамата кандидати в ресорната парламентарна комисия.".

Две са кандидатурите на управляващата коалиция на гуверньор. "Продължаваме промяната издигна председателя на ПГ на ПП Андрей Гюров. "Има такъв народ" номинира шефа на Бюджетната комисия в НС Любомир Каримански.

ПГ на ДПС вече проведе среща с единия от кандидатите за управител на БНБ, очакваме среща и с другия - имаме писмо, имаме покана. Ще изслушаме концепциите им, ще чуем вижданията им и ще гласуваме съобразно националния интерес, подчерта Хамид Хамид.

На въпроса възможно ли е да се получи договорка и за поста управител на БНБ да бъде избран Любомир Каримански срещу това "Има такъв народ" да приемат ускорен старт на преговорите за членство в ЕС на РС Македония, Хамид отговори:

"Когато едно управляващо мнозинство всъщност не е мнозинство и не може да формира единна позиция, са възможни всякакви варианти, включително и такъв да няма избор, какъвто вече се тиражира в някои медии.".

По повод евроинтеграцията на Северна Македония народният представител от ДПС заяви, че за съжаление едва след войната в Украйна Европа се замисли колко е закъсняла с приемането на балканските държави в ЕС, в това число и на Северна Македония.

Нашата позиция от самото начало е за ускорен процес, каза Хамид. И припомни, че докладчик на Европарламента за Северна Македония е президентът на АЛДЕ и евродепутат от ДПС/"Обнови Европа" Илхан Кючюк, който работи много активно за ускорен старт на преговорния процес като в неговите рамки да бъдат изчистени всички спорни въпроси.

По повод започнатите от "Демократична България" консултации за изпращане на оръжие за Украйна Хамид Хамид бе попитан дали трябва България да направи това. Не сме провели среща с тях, не са се обърнали към нашата парламентарна група. Чухме само декларацията на ДБ от парламентарната трибуна, каза Хамид. И припомни ясната и категорична позиция на ДПС още в първия ден на военната агресия на Руската федерация срещу Украйна. Движението категорично осъди тази агресия.

Благодарение на ДПС Народното събрание прие декларация срещу войната в Украйна, припомни още Хамид Хамид. Тя бе приета в първия ден от войната. По наше настояване бяха спрени дебатите за Националната здравноосигурителна каса и пристъпихме към тази декларация, иначе министър-председателят щеше да отиде на заседанието на Съвета на ЕС без декларация на НС. След наше категорично настояване тя бе приета. В тази декларация се съдържа подкрепата за Украйна като помощ, каза Хамид Хамид.

Миналата седмица министър-председателят заяви, че военна помощ не е искана и такава няма да бъде давана, защото такова е мнението на 80% от българските граждани. От друга страна държавният глава заяви, че няма да позволи България да бъде въвлечена във военния конфликт. След срещата на министър-председателя с военния министър на САЩ  двамата заявиха на брифинг, че темата за военна помощ не е обсъждана и такава не е поискана от България. Подобни бяха отзивите и от срещите на главнокомандващия силите на НАТО, който беше в региона. Така че нека първо видим какво искане има и за какво оръжие става въпрос. Защото освен че България е лоялен и активен член на НАТО, България, за съжаление, е много близо до този конфликт и трябва да защитава своите граници и своите граждани. Това решение трябва да бъде взето във възможно най-голям консенсус, коментира Хамид. И допълни: "Виждаме обаче че такъв консенсус в коалицията липсва. Чухме изявлението на БСП и на г-жа Нинова, че са категорично против това. От друга страна "Демократична България" настояват такава подкрепа да бъде дадена. От другите две партии засега не чухме категорични мнения. Нека първо т.нар. мнозинство да постигне консенсус, да предложи нещо на НС, ние ще вземем нашето отговорно решение в съответствие с интереса на българските граждани.".

По отношение на борбата с корупцията и закриването на специализираните съдилища и прокуратури Хамид заяви: "Успяха да закрият нещо, което беше работещо и донесе позитивни оценки от страна на нашите европейски партньори. Пълен популизъм. Само бръщолевене и празноговорене във всички тези сто дни. Най-лесно е да се закрива. Това решение ни връща 11 години назад - на нивата от 2011 г. Това нито помага в борбата с корупцията, нито помага в борбата с организираната престъпност, нито решава някакъв проблем. Това бе една саморазправа със специализираните органи - съд и прокуратура, след една фиксация на няколко лица срещу фигурата на главния прокурор.".

Това работи в полза на организираната престъпност. Ще реши проблемите на всички онези, които са обвинени за тежки престъпления, ще отърве от затвора редица банди за разпространение на наркотици, коментира юристът. И определи закриването на специализираните съдилища и прокуратури на първо четене като лекомислено и прибързано.

Много дела ще бъдат протакани до достигане на абсолютната давност, след което обвинените или подсъдимите ще се измъкнат заради този хаос в правосъдието, каза още Хамид Хамид. И подчерта: "Хаосът е налице, няма идея къде ще бъдат преназначени съдиите и прокуроритеНашето категорично мнение е тези специализирани органи съд и прокуратура да не бъдат закривани.".

Хамид Хамид коментира и предложението на ГЕРБ за създаване на временна анкетна комисия, която да изясни всички факти и обстоятелства, свързани с подписването на меморандум за 1 млрд. долара от правителството на Кирил Петков, което ДПС подкрепи, но мнозинството отхвърли.

В публичното пространство бяха изнесени твърдения, че зад цялата група инвеститори зад компанията Gemcorp прозират руски олигарси. Докато целият демократичен свят налага санкции на руските олигарси безобразно обидно е спрямо всички нас, спрямо нашите европейски партньори, да се сключват сделки с руски олигарси. Искаме всички тези твърдения да бъдат проверени внимателно, да се отговори на въпросите те факт ли са, действително ли има руски олигарси. Проблемът е сериозен, тежък, касае се за парите на българските и европейски граждани, обясни Хамид защо ДПС е подкрепило предложението на ГЕРБ. Задължение на българските народни представители е, когато има съмнения за такива сенчести сделки, те да бъдат осветлени, заяви депутатът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай