КФН даде Дянков и Трайков на прокурор за сделка с ЕРП

КФН даде Дянков и Трайков на прокурор за сделка с ЕРП | StandartNews.com

София. Сигнал срещу бившите министри на финансите и на енергетиката Симеон Дянков и Трайчо Трайков е изпратен от Комисията за финансов надзор до прокуратурата. Това съобщава в интервю за австрийския в. "Дер Щандарт" председателят на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев, който лично е подал сигнала. Причина за това са резултатите от едногодишно разследване, което според КФН доказва пазарна злоупотреба. Според Мавродиев интересите на България са били накърнени при приватизацията на остатъчния дял от EVN. "Нашите експерти изчисляват загубите за държавата на 87 млн. лв. (44,41 млн. евро).

През 2011 г., правителството реши да продаде оставащия държавен дял от 33% от енергоразпределителното дружество EVN. В резултат на манипулации на борсата българското правителство не успя да постигне реалната пазарна цена, а по-ниска. Бюджетът очевидно беше ощетен. Сега Главна прокуратура следва да реши дали да проведе досъдебно производство", каза Мавродиев. Той уточнява, че действията на КФН не са насочени срещу EVN като купувач. Според Мавродиев прокуратурата трябва да провери и консултанта в сделката "Булброкърс".

Приватизационната сделка не е била единственият провал на Дянков, смята Мавродиев. "Не се проведоха успешни структурни реформи - няма ги в здравеопазването, което сега е пред колапс, няма реформа в пенсионната система, в публичната администрация и т.н. Финансовият министър не беше реформатор, беше един провален министър, който сега се опитва да играе ролята на неразбрания реформатор", каза Мавродиев. Според него Дянков е провеждал само политика на икономиите, което е станало основната причина за оставката на правителството на ГЕРБ, а партията е изгубила шанса да спечели мнозинство в новия парламент.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай