Събота,

Къде отива оборудването за АЕЦ "Белене"? Сензация от министър

От: СТАНДАРТ -
3254
Къде отива оборудването за АЕЦ "Белене"? Сензация от министър
A
A
A

Сензационна новина от министъра на енергетиката Росен Христов. Украйна да ползва руското оборудване за АЕЦ "Белене" е предложил Христов на украинския си колега Герман Галущенко, съобщи министерство на енергетиката. Двамата се срещнаха в Стокхолм, където енергийните министри от ЕС проведоха двудневно неформално заседание на Съвета на ЕС по "Транспорт, телекомуникации и енергетика".

Въпросът ще бъде детайлно проучен, като за целта украинската страна ще изпрати технически екип в България. В тази връзка министър Христов обясни също и позицията на страната ни по въпроса за санкциите в ядрената енергетика срещу Русия. "Въпреки че диверсифицирахме доставките на свежо ядрено гориво, все още имаме зависимост по други аспекти, като части и информационни услуги, за дейността на "АЕЦ Козлодуй" с Русия", каза още Христов. По думите му санкции сега биха застрашили работата на българската централа. България работи системно и усилено, за да получи пълна независимост и сигурност на всички доставки и услуги за атомната ни електроцентрала.

Росен Христов отправи покана към Украйна да се включи в инициативата за проучване на газовия пазар в страните от Югоизточна и Централна Европа. Целта е всяка държава да даде информация за нужното й количество газ, както и за възможностите на инфраструктурата й за пренос.

Министър Христов разказа за усилията и постиженията на България за последните 6 месеца, свързани с диверсификацията на доставките на газ, подчертавайки пускането на интерконектора с Гърция, сключеното споразумение с Турция, договорения капацитет на терминала в Александруполис, новостроящата се газова връзка България – Сърбия, както и нуждата от увеличаване на капацитета на част от съществуващата инфраструктура.

Според него анализът на регионалния газов пазар ще покаже къде е необходимо да се направят инвестиции в инфраструктурата, така че да има максимална възвръщаемост, както и каква диверсификация на доставките може да се постигне. "Предлагаме Украйна да се присъедини към нас, за да може да има сигурност на доставките от алтернативни източници", заяви Министър Христов.

От своя страна министърът на енергетиката на Украйна оцени идеята като изключително добра. "Това е много важен въпрос за нас, затова ще се присъединим към проучването", заяви Галущенко.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com