Картите паднаха. Ето какво иска Макрон от нас

Вижте френското предложение

Картите паднаха. Ето какво иска Макрон от нас | StandartNews.com

Най-после картите са свалени на масата. Стана ясно какво иска френският президент Еманюел Макрон от нас за Северна Македония. Предложението на Париж е в Народното събрание. То е постъпило в Комисията по външна политика, предаде БТА, позовавайки се на пресцентъра на парламента.

В сряда, докато парламентът изслушваше външния министър Теодора Генчовска, кабинетът неочаквано реши, че всяко ново предложение за Република Северна Македония веднага ще влиза във външната комисия в НС.

Скандалът гръмна веднага, защото се оказа, че документът не е входиран в НС, а директно е изпратен в комисията. Не е даден и в Консултативния съвет по национална сигурност при президента.

В документа, изпратен от Френското председателство до председателя на Комисията по външна политика Венцислава Любенова, е записано, че "преговорите за присъединяване предвиждат специално внимание да се обърне на защитата и недискриминационното отношение към граждани от малцинствените групи и общности в Северна Македония". За да се гарантира това, напредъкът по този въпрос ще бъде следен внимателно от Комисията, която ще изготвя доклади за Съвета, предава БНР.

Подчертано е, че ЕС отбелязва намеренията на България и Северна Македония да направят едностранна декларация относно македонския език.

Наред с изискванията за прилагането на важни реформи и законови промени за приемане на Северна Македония в Евросъюза - като съдебна реформа и борба срещу корупцията и организираната престъпност, е поставена и борбата срещу речта на омразата и дискриминацията.

В преговорната рамка е включено изискването за постигане на конкретни резултати и добросъвестно прилагане на двустранни споразумения, включително Договора за добросъседство с България от 2017-а и Декларацията от София от май 2018-а.

Северна Македония ще трябва да приеме с приобщаващ процес План за действие, посветен на защитата на правата на малцинствата, в сферите недискриминация, борба срещу речта на омразата, образование, създаване на ефективни мерки, механизми за докладване и определяне на отговорни институции. Прилагането на тази пътна карта и План за действие ще бъде постоянно следено и редовно обсъждано на Междуправителствените конференции по време на процеса (по присъденяване).

Вчера посланик Флоранс Рубин проведе среща с депутатите от Групата за приятелство с Франция в Народното събрание. На тази среща документът е бил обсъждан. Обсъждано е било и дали управляващите имат необходимото мнозинство, за да го приемат.

По-късно съпредседателят на ДБ Христо Иванов разясни в кулоарите на парламента, че за България би било успех, ако Скопие се съгласи да приеме българските условия и ЕС стане гарант за изпълнението им.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай