Каримански разпердушини партиите, шикалкавят за бюджета

Нито едно служебно правителство не е внасяло целогодишен бюджет в историята досега

Каримански разпердушини партиите, шикалкавят за бюджета | StandartNews.com

"Нито едно служебно правителство не е внасяло целогодишен бюджет в историята досега. Ако някой визира внесената актуализация през 2021 г., която беше тотално прекроена в Народното събрание, няма нищо общо с цялостен бюджет", обяви в интервю за НоваНюз съветникът на финансовия министър Росица Велкова Любомир Каримански.

"Служебният кабинет дава възможност на депутатите, ако има правителство, да прокарат политиките, които да следват тригодишния план макрорамка", подчерта финансистът. И уточни, че има всички предпоставки да се смята, че инфлацията няма да се увеличава, а постепенно ще намалява.

По думите му на 31 август Нинова е казала служебният кабинет да не се занимава с нов бюджет, а сега е на друго мнение. "Може би защото се вижда къде е на политическата сцена. ПП искат да бъде вкаран нов бюджет, това няма нищо общо с вкарания от служебното правителство удължителен бюджет. Това е най-справедливото решение към момента. Не разбирам защо партиите не припознаят тази възможност и да опитат да прокарат политиките си чрез сформиране на правителство", посочи той. И допълни, че бизнесът бележи спад на поръчките през ноември и декември.

"Трябва да имаме единност в решението за еврозоната. Не може да има колебания при вземането на решения. Паричният съвет трябва да предприеме всички необходими стъпки, единно. Ползите са повече, отколкото негативите. Не можем вечно да продължаваме във валутен борд. Предлагам още отсега да започнат да се публикуват цените в евро и лева", отбеляза експертът.

Според него ако се вкара нов бюджет, партиите трябва да кажат какви политики да се следват. "Служебният кабинет носи отговорността, продължава голяма част от компенсациите, както и за финансирането на отделните системи и пенсиите. До края на годината по Плана за възстановяване се очаква да се получат още 2,6 млрд. От общо 3,9 млрд. можем да изхарчим само 100 милиона. 3,8 млрд. ПП са си направили сметката да изхарчат за пенсионната система и другите социални програми, така могат да изкарат какъвто си искат дефицит и излишък", коментира Каримански.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай