Каримански предупреди за риск с ипотечните кредити

Ако се продължи с популистките наддавания, може да се стигне до вдигане на данъци и допълнителен дълг, каза шефът на бюджетната комисия

Каримански предупреди за риск с ипотечните кредити | StandartNews.com

Това, което ще предложим, е от 1 октомври до края на годината пенсионерите да получат по 120 лева. От 25 декември ще има абсолютна актуализация на пенсиите, така че минималната да бъде 370 лева и да бъдат приложени коефициентите с 1.35.      

Това обясни председателят на бюджетната комисия Любомир Каримански пред БНТ.

За януари, февруари и март има допълнителни средства за 50-те лева за пенсионерите. Виждате колко е изменчива същността на пленарна зала и никой не може да прогнозира какво ще стане там, посочи Каримански, като се надява това, което е гласувано в бюджетна комисия, да бъде гласувано и в пленарна зала.

Защо по-предното Народно събрание не разгледа актуализацията на бюджета, запита Каримански, като добави, че правителството на Борисов изхарчило средствата чисто предизборно.

Никой от правителството на Бойко Борисов не реагира да предложи актуализация и не допринесоха да дойдат да направят един отчет какво са похарчили и какво са дали, категоричен бе Каримански.

По думите му наддаването е ясно от кого става в момента, но "ние намерихме разумния вариант. Отпорът от статуквото е сериозен", подчерта Каримански. Актуализацията на пенсиите е необходима да стане през бюджета, добави той.

Според него се очаква икономически ръст, но нарастването на жилищните кредити и несъществуването на мораториума по кредитите създава една опасност в България около ипотечното кредитиране.

"Да не забравяме индекса на инфлацията, която се задава, а индексът на инфлацията ще бъде много сериозен, каза още председателят на Комисията по бюджет и финанси.

Час по-скоро трябва да имаме една ясна картина както за ипотечните кредити, така и за корпоративния сектор и физическите лица. Тогава могат да се вземат мерки, допълни Каримански.

По думите му, нито една публична институция в момента не казва каква инфлация се предвижда и как биха отговорили на всички необслужвани кредити както в ипотечното кредитиране, така и на кредитите на физическите лица.

Той увери, че няма риск за банковия сектор в страната.

Ако се продължи с популистките изявления и наддаване от страна на определени партии е възможно да се стигне в един момент, при натрупване на много задължения, е възможно да се стигне до вдигане на данъци или да има нужда от допълнителен дълг, предупреди Каримански. Шефът на бюджетната комисия не приема критиките, че се залагат бомби и капани с актуализацията на бюджета. Каримански призова служебното правителство час по-скоро да внесе Националния план за възстановяване и устойчивост.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай