Каримански: Има конфликт на интереси при ББР

Топфинансовият експерт на Има такъв народ даде конкретен пример

Каримански: Има конфликт на интереси при ББР | StandartNews.com

Има конфликт на интереси и взаимосвързаности при фирмите, на които ББР е отпускала кредити. Това заяви топфинансовият експерт на партия „Има такъв народ” Любомир Каримански в предаването „120 минути“ по бТВ. Каримански бе депутат в 45-ото НС, автор е заедно с цял екип на финансовата и бюджетна програма на партията на Слави Трифонов.

Каримански коментира случилото се в ББР на база своя 20-годишен опит в банковия сектор. Той е експерт в иновативните банкови услуги, преподавал е в УНСС. Има впечатляваща биография. Има стаж не само търговски трезори, но и в европейски регулатори. Работел е в Европейския банков орган, където е координирал дигиталната трансформация на банките.

„Имам информация, че при някои от сделките в ББР е имало конфликт на интереси. Например човек от ръководството на банката е отпуснал кредит на дъщерно дружество на банката, на което е бил изпълнителен директор. През 2016 г. председателят на Управителния съвет на банката е гласувал да се отпусне този кредит на дружество, на което е изпълнителен директор. Кредитът не е толкова голям като тези на осемте фирми с най-големи кредити, но самата практика показва, че има нарушения на законовите разпоредби. Не бих казал, че става въпрос за изолиран случай“, заяви Каримански.

Включих се в политическия живот поради факта, че положението в България стана нетърпимо от гледна точка на корупционните практики, които съществуват, че няма бъдеще за децата, които трябва да израснат в друга, по-добра страна. Липсва върховенство на закона, каза Каримански.

Банката за развитие се подчинява на два закона – закона за кредитните институции и закона за ББР. От гледна точка на първия – формално са изпълнение всички законови изисквания. Но според втория закон банката трябва да работи с малките и средни предприятия. Според европейската практика, определена с евродиректива, това са фирми с оборот до 50 млн. евро /100 млн. лева/ и има заети до 250 заети души, каза Каримански.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай