Каримански: 5 мерки с бърз ефект срещу скъпия ток

Субсидиране на бизнеса от свръхпечалбите на АЕЦ и държавните ВЕЦ, размяна на азерски и руски газ с Гърция

Каримански: 5 мерки с бърз ефект срещу скъпия ток | StandartNews.com

 

  • Субсидиране на бизнеса от свръхпечалбите на АЕЦ и държавните ВЕЦ, размяна на азерски и руски газ с Гърция
  • Енергетиката не беше реформирана, така че да отговори на тежките производствени и ликвидни проблеми в отделните й сектори, казва топ финансовият експерт на ИТН Любомир Каримански в специално интервю за вестник СТАНДАРТ

- Г-н Каримански, служебният кабинет обяви мерки в помощ на бизнеса, за да компенсира удара върху компаниите от драстично поскъпналия ток. Една от тях е бизнесът да получи по 50 лв./МВтч компенсация и то от догодина. Достатъчно ли е това, при положение, че работодателите настояваха за 70 лв./МВтч?

- Министерството на енергетиката и МФ е добре да излязат с конкретни данни за въздействието на поскъпналия ток върху бизнеса, за да може да се прецени дали 50лв./МВтч са достатъчни или не. Необходимо е да бъдат предприети адекватни действия, които могат да имат максимален ефект върху малките и средни предприятия, така че увеличаването на цената на тока за бизнеса да не доведе до масови и лавинообразни фалити, където силно влияние имат различни мултипликатори на свързаност.

- "Има такъв народ" подготви пакет от мерки. Какво предвиждат те?

- Енергетиката в България в последните години не беше реформирана, така че да отговори на тежките производствени и ликвидни проблеми в отделните й сектори като: електроенергетика, природен газ, производство на топлинна енергия. Причините са много и разнообразни, но ние ще посочим основните:

  •  отлаганите с години реформи;
  •  забавеното приложение в българското енергийно законодателство на европейски директиви и регламенти;
  •  липса на компетентност и темпо при изготвяне на съответстващи с европейските принципи български национални програми - Национален план за енергетика и климат, Национален план за възстановяване и устойчивост, новата Енергийна стратегия на България други.Приоритетни мерки на ПП "Има такъв народ" имат за цел да сведат до минимум въздействието от нарастващите цени на едро на електроенергия за българските потребители.
  •  Приложение на механизъм за субсидиране на българския бизнес, засегнат от високите цени. Средствата могат да бъдат осигурени чрез преразпределяне на печалбата на свръхпечелившите държавни предприятия АЕЦ "Козлодуй" и ВЕЦ, собственост на НЕК. Механизмът би следвало да е: директни компенсации на цената на използваната енергия от бизнеса. Тази мярка ще даде незабавен и директен ефект върху конкурентоспособността на дружествата. Други европейски страни вече субсидират бизнесите си, което прави българският производител по-неконкурентноспособен.
  •  Възможност за провеждане на отделни търгове със стандартни форуърдни продукти с период на сетълмент между 6 и 12 месеца за търговските участници на БНЕБ, регистрирани в категорията потребители на електрическа енергия. Конкретните условия за всеки търг ще бъдат определени с решение на КЕВР, след доклад на КЗК. Срок на мярката: 30.04.2022 г - временна анти-кризисна мярка с цел запазване на конкурентоспособността на индустриалните потребители.
  •  Мярка, която съществено ще облекчи бизнеса и домакинствата е размяната на количества азерски и руски газ с Гърция. В момента България ползва руски газ през Южен поток както за собствени нужди, така и за транзит през България за Гърция. Чрез Транс-адриатическата връзка Гърция ползва азерски газ. Същевременно България има договорени 1 млрд. куб.м./год. от този газ, за който, обаче, все още не е изграден интерконекторът с Гърция. Важно е да се отбележи, че азерският газ е на цена повече от два пъти по-ниска от руския (цена 20$/МВтч срещу, вече, над 60$/МВтч на руски газ след 1.10.2021 г.). Страната би могла да договори суапова сделка /размяна/, а именно: количеството азерски газ, което България е договорила да се достави в Гърция, а руският газ, предназначен за Гърция да остане в България. Така ефективно ще намалим цената на ползваната в България газ.
  •  Консултации от мрежовите оператори на потребители, получаващи електроенергия чрез ДПИ /предимно микро и малки предприятия/ с цел оптимизиране на разходите им за електроенергия.
  •  Запазване на скоро въведената практика за продажба на електроенергия от държавните дружества на малки пакети, които да дават възможност за достъп и на малки търговци.

- До каква степен са застрашени домакинствата в България и какви мерки в тяхна подкрепа трябва да бъдат предприети?

- Смятам, че е необходимо да се разработи, обществено да се обсъди, да се приеме и приложени Наредба за защита на енергийно уязвимите домакинства и включване на страната в европейската схема за ползване на енергийни помощи.Добре е да се постигне разширяване на обхвата на помощта за енергийно уязвими домакинства с възможност за изграждане на ВЕИ за собствени нужди (до 5 Квтч). Текущият бюджет е над 70 млн. лева и се ползва ежемесечно от над 200 хиляди домакинства. Мярката ще позволи трайно и дългосрочно задоволяване на енергийните им потребности без допълнително натоварване на бюджета в дългосрочен план.

- Очаква се ново поскъпване на газа и тока в първите дни да 2022 г. Могат ли семействата в България да го поемат и очаквате ли социално напрежение?

- С цел да се намали въздействието на ново поскъпване на газа в България, ние предлагаме именно суаповата сделка посочена по-горе, която ще има пряко отражение и върху домакинствата.

- ИТН депозира ли предложенията си в правителството и срещат ли те подкрепа?

- Не, не сме депозирали предложенията си в правителството. Не мисля, че е подходящо да даваме непоискани съвети. Разбира се, ако правителството има нужда от нашата намеса, ние сме насреща с каквото можем да съдействаме.

- Част от мерките, които ИТН предлага, са свързани с преразпределяне на печалбите на АЕЦ и НЕК, както поиска бизнесът и предвиждат потребителите на електрическа енергия на свободния пазар да бъдат компенсирани именно от свръхпечалбите на енергийните дружества, които продават ток. Защо това е важно да се направи?

- Това е един от инструментите (макар и доста палиативен), с който може да се субсидира високата цена на тока към МСП. Така както направиха и съседни на България държави.

- Как може да се реши проблемът с търговете, при които често се случва да се купуват големи количества евтина енергия, за която плащаме чрез сметките си за ток, а след това  се продават скъпо в чужбина?

- След нашата намеса и аларма в пресата през изминалите две седмици, се въведе практика за продажба на електроенергия от държавните дружества на малки пакети, които да дават възможност за достъп и на малки търговци. Както вече казах, ние сме именно за запазване и насърчаване на тази практика като вид антикризисна мярка.

- Мая Манолова от "Изправи се.БГ! Ние идваме" поиска оставката на енергийния министър Андрей Живков. Споделяте ли това мнение?

- Не, не мисля, че е необходимо на този етап.

- Инфлацията продължава да расте. Хората са притеснени, че тя изяжда увеличените пенсии. Така ли е наистина и ИТН ще предложи ли допълнителни компенсации в новото Народно събрание?

- Инфлацията не се е увеличила толкова, че да създаде предпоставки за т.нар. "изяждане" на процентното увеличение на пенсиите. Ето защо, не е необходимо да има допълнителни компенсации на този етап.

- КНСБ настоя за 750 лв. минимална работна заплата. Какъв е Вашият коментар?

- Минималната работна заплата се отразява на много ключови фактори в трудовите възнаграждения и затова е необходимо да сме внимателни при предложенията си, така че те да са съобразени с всички заинтересовани страни. Мисля, че е доста амбициозно искането на КНСБ. Може да се работи в тази посока, като се постигне максималния възможен ефект, на база производителност на труда, за увеличаване на доходите на населението и с това и на минималната работна заплата.

- Предстоят трети за страната парламентарни избори. Какво е отношението на ИТН към новия играч - "Продължаваме промяната" на Кирил Петков и Асен Василев и виждате ли възможност за партньорство с тях?

- Ние сме отворени за разговори с всички политически сили, носещи белег на ефективна промяната. Това включва и новия играч "Продължаваме промяната".

- Каква е прогнозата Ви - ще може ли да бъде съставено правителство?

- Да, мисля, че ще може да бъде съставено правителство, което чрез модела си на управление да покаже и добавена стойност за подобряване жизнения стандарт на населението.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай