Каракачанов разби македонците. Пращат ни посредник

Не можеш да си присвоиш част от историята на една държава и да очакваш, че тази държава ще стои и ще си мълчи, каза вицето

Каракачанов разби македонците. Пращат ни посредник | StandartNews.com

Българо-македонската комисия по историческите въпроси зацикли. Членовете й не се договориха за Гоце Делчев. След приключването на преговорите в Скопие вчера съпредседателят на комисията от македонска страна Драги Георгиев каза, че идентичността на Гоце Делчев остава главен проблем за постигането на какъвто и да е напредък, а съпредседателят от българска страна Ангел Димитров посочи, че не ние сме определили идентичността на Гоце Делчев, а самият Гоце Делчев.

В учебниците в Македония има откровена кражба на българската история, отричане на българската история и откровени обиди към българите, коментира днес пред Нова телевизия вицепремиерът, министър на отбраната и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов. И отсече: „Очевидно договорът за добросъседство се чете твърде едностранчиво от македонска страна, а амбициите й за влизане в ЕС водят до грешни исторически интерпретации, продиктувани от личен интерес.”.

"Те смятат, че договорът с България е хартия, с която могат да си избършат едни части на тялото и германците ще ни натиснат да се съгласим. Извинявайте, България е суверенна държавна и никой не може да ни накара да загърбим 1300 години от своята история”, възмути се още Каракачанов.  Той припомни, че три години и два месеца Скопие няма желание за диалог. „Те смятат, че между историческите факти, които българската държава представя и фалшификации, които те представят, ние ще направим нещо средно, един сурогат. Примерно - Гоце Делчев бил български учител, ама македонец по националност. Или Цар Самуил се пишел за наследник на българското царство, ама бил македонец.”, коментира още вицепремиерът. И обобщи: „Не можеш да си присвоиш част от историята на една държава и да очакваш, че тази държава ще стои и ще си мълчи".

В същото време Скопие ни праща посредник, който да ни обясни позицията на съседите. Бившият македонски премиер и създател на ВМРО-ДПМНЕ Любчо Георгиевски (1998-2002 г.) ще пристигне в България през следващите дни с цел да подпомогне разрешаването на споровете, които съществуват между двете държави в момента. Визитата ще се осъществи, след като той е имал наскоро разговор с премиера Зоран Заев.

Георгиевски смята, че в София не разбират какво означава един македонски президент или премиер да съобщи, че Гоце Делчев е общ герой и на Македония, и на България. Любчо Георгиевски на няколко пъти подчерта положителната роля на президента Стево Пендаровски и, по-специално, на премиера Зоран Заев, които били за сближаването с България, която те определяли като приятелска държава.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай