Карадайъ: Забравете политическия реванш, бъдете на висота

Политическите партии да си вземат поука, призова лидерът на ДПС

Карадайъ: Забравете политическия реванш, бъдете на висота | StandartNews.com

Политическите партии да си вземат поука - забравете за политическия реванш, бъдете на висотата на своите отговорности и работете за България. Това каза председателят на ДПС Мустафа Карадайъ в декларация от името на група, предаде репортер на Агенция "Фокус".

"Тази година е особено важна за бъдещето на България като част от ЕС, защото се полагат основите за следващите 10-20-30 години. Нещо много важно, жизнено и необходимо. Възстановяване на нормалността, рестарт на държавността, препотвърждаване на демокрацията и политическата ориентация на страната. Всички в общи линии казват, че очакват и целят това, но в крайна сметка трябва да съдим по делата. Народът основно съди по делата. Какво наблюдаваме на политическата сцена? Опити за налагане на желани образи за себе си и за опонента. Като се почне от предизборната кампания и посланията на партиите и коалициите, та до днес. Вместо да се представят политики, програми и планове за изпълнението им, участниците в предизборната кампания се фокусираха и единствено върху това с кои партии няма да работят, какво няма да правят. Може и да е нормално да се говори в предизборен период, но в ситуация на реална политика, реално управление, да продължаваш да говориш какво няма да правиш, изглежда нелепо и безотговорно", заяви Мустафа Карадайъ.

Според него моделът ГЕРБ се е случвал с явното или мълчаливото съгласие на политическите партии и коалиции в парламента и извън парламента. "Когато някои партии видяха, че моделът ГЕРБ е тотално похабен, тези партии си присвоиха апела за демонтаж. Така има и много други примери. За разделението и противопоставянето, за омразата, за липсата на експертен капацитет, за пораженията върху демокрацията и държавността, за отсъствието на нормалност и необходимостта от нейното възстановяване. ДПС беше единствената политическа сила, която се опълчваше на ГЕРБ и посочваше недъзите на модела и оставаше сама", каза още Мустафа Карадайъ.

По думите му изведнъж, присвоявайки си позицията на единствени противници на ГЕРБ, всички вкупом тръгнаха да налагат негативен образ на ДПС. Той се обърна към Мая Манолова и каза, че ако погледне своята биография най-вероятно там ще види едно твърдо ДПС зад себе си. "В момента най-вероятно един политически център, който вече за цялото общественост се знае, че е една олигархично-медийна НПО група", допълни още той.

"Няма да споменавам квалификациите, шаблоните и етикетите, които се опитвате да залепяте на ДПС. На всички тези, които разчитат на късата памет искаме да кажем - не можете да игнорирате избирателите на ДПС. Не можете да градите, когато рушите, не можете да възстановите демокрацията с недемократични методи, не може да възстановите диалога без диалог, не може да подценявате ДПС", каза още Карадайъ.

"Независимо от всичко, ние от ДПС искрено се надяваме да видим работа в името на България и на всички български граждани. Днес имаме високите очаквания на гражданите за промяна. Те очакват много скоро да има резултатите. Този път няма да мине номера с анти ДПС риторика да прикривате политическата си немощ. Нали ДПС не е на власт, нали ДПС е в изолация. Нали мачкате избирателите на ДПС?", каза още Карадайъ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай