Карадайъ срази ПП и ДБ: Маските паднаха

Парламентът отхвърли предложението за машините-скенери

Карадайъ срази ПП и ДБ: Маските паднаха | StandartNews.com

Парламентът не прие предложението на лидера на ДПС Мустафа Карадайъ и група народни представители отчитането на гласа на избирателя, отбелязан върху хартиената бюлетина, да се извършва чрез машина с оптично устройство за сканиране, а след отчитане на гласа на избирателя от сканиращата машина да отпечатва разписка, която да се пуска в специална кутия.

42 народни представители гласуваха „за“, 89 „против“, а 27 се въздържаха.

По-рано председателят на ДПС Мустафа Карадайъ аргументира въвеждането на такъв тип машини.

"С цел да се  елиминира субективния фактор при писане на протоколи, търсели сме това се прави с машини, без да затрудняваме избиратели с начина на гласуване. Виждаме над 600 000 по-малко гласуват – една част не отиват да гласуват заради сегашните машини", заяви Карадайъ, цитиран от "Епицентър".

"От друга страна да минимизираме недействителните гласове. Затова в предвидената технология бюлетини да бъдат приети в машини, когато са действителни гласовете в тях", каза още председателят на ПГ на ДПС.

"Маските паднаха", заяви той след гласуването. "Видя се кой за машинно гласуване, кой е за честни избори", заяви още Карадайъ. Ето ги лицемерите, които се появяват в залата, когато е късно, каза още той по адрес на "Продължаваме промяната" и "Демократична България", които бяха напуснали преди това. 

"Вместо американска демокрация, тези, които избягаха като мишки, избират венецуелската автокация", ядоса се Хамид Хамид на ДБ и ПП, които не подкрепиха предложението на ДПС. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай