Карадайъ с остри думи към премиера. Сравнението

Петков се държи малко като монарх

Карадайъ с остри думи към премиера. Сравнението | StandartNews.com

Мисля, че станахте свидетели на това, че представихме на всички парламентарни групи нашите идеи за промени в Конституцията като част от съдебната реформа. Видяхме се с Андрей Гюров, председател на ПГ "Продължаваме промяната", с председателя на ПГ ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова, с председателя на ПГ на "БСП за България", с Тошко Йорданов и Василева от ИТН. Когато нашите сътрудници са поискали срещи с "Демократична България", те са отказали среща да представим своята идея за промяна. Това обясни лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ в кулоарите на парламента, пише Novini.bg.

,,Много политици се упражняват върху темата за съдебната система. Те се фокусират само върху персоните, а не върху реформите.

Възложихме темата на експерти, които да подготвят съответни промени, като се вземат предвид всички политически говорения, какви идеи за реформи в съдебната система да се вземат предвид решенията и мотивите на Европейския съд по правата на човека, да се вземат препоръките на Венецианската комисия, да се вземат и препоръките на Европейската комисия – на база на всичките тези неща да се направят проект за промени на Конституцията по начин, по който да не се засяга полето на Великото народно събрание (ВНС), а само чрез Народното събрание, защото ако отидем във ВНС, то изобщо не е много сигурно дали изобщо ще се осъществи такава реформа'', прогнозира Карадайъ.

Като резултат от срещите сме единодушни, че ако трябва да правим промени в съдебната система, трябва да търсим промени и в Конституцията, както и да гледаме като реформите не като смяна на персоните, а като необходими и нужни реформи в съдебната система, поясни лидерът на ДПС.

,,Ние сме си написали домашното, седнали сме, повикали сме експертите, влезли сме в разговори с другите парламентарни групи, търсим съгласие около темите, които и те биха предложили. Има и постоянна комисия в НС, а сега ще има и временна. Всеки си пише с домашното, излиза с равнопоставени идеи и търси решението на въпроси'', разясни той.

Карадайъ отправи и критики към премиера Петков.

Премиерът щеше да решава проблемите с бедствията на хората, досега нито една стотинка не е изплатена. Общини, болници и детски градини не могат да си платят сметките за ток. Премиерът щял да им праща проверки, а не да съдейства и помага. Те бедствията минаха. С частни средства си оправиха пътищата.

Проблемът след бедствията не е решен нито с пътищата, нито с подпорните стени. Вместо да се решат проблемите на хората, той ще им праща проверки. Той става рецидивист в нарушаването на Конституцията, защото има разделение на властите. Има кой да арестува и да съди. Това не влиза в компетенциите на премиера. С изявленията си се опитва да се държи малко като монарх, посочи Карадайъ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай