Понеделник,

Карадайъ с остри думи към премиера. Сравнението

От: Редактор -
1297
Карадайъ с остри думи към премиера. Сравнението
A
A
A

Мисля, че станахте свидетели на това, че представихме на всички парламентарни групи нашите идеи за промени в Конституцията като част от съдебната реформа. Видяхме се с Андрей Гюров, председател на ПГ "Продължаваме промяната", с председателя на ПГ ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова, с председателя на ПГ на "БСП за България", с Тошко Йорданов и Василева от ИТН. Когато нашите сътрудници са поискали срещи с "Демократична България", те са отказали среща да представим своята идея за промяна. Това обясни лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ в кулоарите на парламента, пише Novini.bg.

,,Много политици се упражняват върху темата за съдебната система. Те се фокусират само върху персоните, а не върху реформите.

Възложихме темата на експерти, които да подготвят съответни промени, като се вземат предвид всички политически говорения, какви идеи за реформи в съдебната система да се вземат предвид решенията и мотивите на Европейския съд по правата на човека, да се вземат препоръките на Венецианската комисия, да се вземат и препоръките на Европейската комисия – на база на всичките тези неща да се направят проект за промени на Конституцията по начин, по който да не се засяга полето на Великото народно събрание (ВНС), а само чрез Народното събрание, защото ако отидем във ВНС, то изобщо не е много сигурно дали изобщо ще се осъществи такава реформа'', прогнозира Карадайъ.

Като резултат от срещите сме единодушни, че ако трябва да правим промени в съдебната система, трябва да търсим промени и в Конституцията, както и да гледаме като реформите не като смяна на персоните, а като необходими и нужни реформи в съдебната система, поясни лидерът на ДПС.

,,Ние сме си написали домашното, седнали сме, повикали сме експертите, влезли сме в разговори с другите парламентарни групи, търсим съгласие около темите, които и те биха предложили. Има и постоянна комисия в НС, а сега ще има и временна. Всеки си пише с домашното, излиза с равнопоставени идеи и търси решението на въпроси'', разясни той.

Карадайъ отправи и критики към премиера Петков.

Премиерът щеше да решава проблемите с бедствията на хората, досега нито една стотинка не е изплатена. Общини, болници и детски градини не могат да си платят сметките за ток. Премиерът щял да им праща проверки, а не да съдейства и помага. Те бедствията минаха. С частни средства си оправиха пътищата.

Проблемът след бедствията не е решен нито с пътищата, нито с подпорните стени. Вместо да се решат проблемите на хората, той ще им праща проверки. Той става рецидивист в нарушаването на Конституцията, защото има разделение на властите. Има кой да арестува и да съди. Това не влиза в компетенциите на премиера. С изявленията си се опитва да се държи малко като монарх, посочи Карадайъ.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички