Карадайъ разкри игрите с машините за вота. Капанът

Защо ДПС иска хартиени бюлетини

Карадайъ разкри игрите с машините за вота. Капанът | StandartNews.com

Конкретни примери за разминаване на данните от протоколите и резултатите от машините даде лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ по време на дебатите по второто четене  на поправките в Изборния кодекс. Основната им цел е връщане на хартиената бюлетина наравно с машините.

Когато говорим за избори става дума за демокрация. Укрепването на демокрацията минава през свободни и честни избори, такива избори, които създават доверие, каза Карадайъ

Доверие в изборите, доверие в органите, които избираме. Няма ли доверие в процеса не може да има доверие и в органите, каза Карадайъ. И подчерта, че в последните години има огромен дефицит на доверието. Този Изборен кодекс, който действа в момента има нужда от промяна заради доверието, категоричен бе лидерът на ДПС.

Според Карадайъ безспорен факт е, че една част от българските граждани не отидоха да гласуват от притеснение дали ще се справят с машините. Вместо да ограничаваме българските граждани да упражнят правото си на глас да могат да гласуват, ние народните представители трябва да изградим такива правила, че да улесним всички български граждани да могат да гласуват, да упражнят конституционното си право на глас, каза Мустафа Карадайъ. И допълни: "Но, успоредно с това ние трябва да положим и максимални усилия, за да намалим субективния фактор при броенето на гласовете и при попълването на секционните протоколи. Това бе основната критика, когато се разглеждаха промените предишния път – големия брой недействителни гласове и големия брой поправки и сгрешени протоколи на секционните избирателни комисии.".

Ние от Движението за права и свободи принципно направихме на второ четене и в този закон предложение, което правим от 2014-та година, а през 2016-та година по време на президентските избори имаше и тестване на тази система в България, а именно – ползването на скенери при гласуването, така както се ползват в САЩ, в по-голямата част от щатите, и във Великобритания, заяви още Мустафа Карадайъ. И подробно обясни как става вотът със сканиращите устройства.

Гласуването се извършва с бюлетини, скенерите ги приемат, когато гласът е действителен. Когато бюлетината е грешно попълнена, я връщат за поправка. Така броят на недействителните бюлетини е нула.

Скенерите отпечатват и секционен протокол, а самите бюлетини са налични, за да бъдат преброени и да има контрол над целия процес, за да има доверие от гражданите.

Повтарям, доверие от гражданите към крайния изборен резултат. Още един повод, който ни накара наистина ние да подходим и отново да направим това предложение, което го правим години наред, каза още Мустафа Карадайъ.

Той даде два примера от сайта на Централната избирателна комисия. Първият: Секция от община Трявна. Брой контролни разписки, разпечатани от машината - 229, брой положени подписи в избирателните списъци - 229. Броят разписки и броят подписи на физическите носители съвпада. Но броят потвърдени гласове от машинното гласуване е 227, нещо, което няма физически как да бъде контролирано. Физическите носители съвпадат, а електронните гласове се различават и това е една секция, посочи Карадайъ.

Мога да кажа и за кои партии са гласовете, вие може да ги проверите. Това са разпечатки от сайта на Централната избирателна комисия, посочи още той.

Още един пример в другата посока даде лидерът на ДПС. Контролни разписки – 349, положени подписи в избирателните списъци – 349, брой потвърдени гласове от машинното гласуване – 350.

Затова, когато говорим, че има съмнение, има факти. От една страна част от българските граждани от притеснение не отиват да гласуват, от друга страна има доказателства за разминаването на гласовете, посочи лидерът на ДПС.

Вече няма как да има доверие в окончателния резултат и наша е задачата да намерим онази формула за гласуване, с която ще възстановим  доверието на гражданите в окончателния изборен резултат и всички български граждани, които желаят да гласуват ще могат да го направят, обобщи Карадайъ, посочвайки, че според Изборния кодекс гласуването е задължително.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай