Карадайъ разказа пред младежи какво е научил от Доган

Председателят на ДПС разказа целия си живот на среща в Търговище

Карадайъ разказа пред младежи какво е научил от Доган | StandartNews.com

Мечтал ли е да стане политик и кандидат за президент? Този въпрос получи председателят на ДПС и кандидат за държавен глава Мустафа Карадайъ на среща с младежи от Търговище.

Отговорът на Карадайъ разкри какви уроци е получил от създателя на ДПС д-р Ахмед Доган, който днес е почетен председател на партията, и как влиза в политиката в най-бурните времена от началото на прехода.

Мустафа Карадайъ разказа целия си живот на младите, започвайки от това, че е роден през 1970 г. в Борино, което е на 1150 метра надморска височина.

"Там растат само картофи и шишарки, каза Карадайъ. И попита - за какво да мечтаеш в комунистическа България след смяната на имената, опитите за насилствена асимилация, след грозните проявления върху рода ти, семейството, населеното място... Не можеш да станеш кадър на комунистическата партия, която те репресира. А в същото време, ако не си неин кадър, нямаш друго обществено развитие освен мотиката, мистрията или резачката. Тоест - на нивата, на строителния обект или някъде в чистотата.

На 20 години, първа година студент, мечтите бяха големи. Имаше ДПС и един мъдър политик - д-р Ахмед Доган, сложи в едната ни ръка бюлетина, а в другата - българското знаме, за да сме пазители на целостта на нашата Родина България, да сме гаранти за мира и демокрацията и да носим отговорността за сигурността на всички български граждани. Така започнахме ние демокрацията 1990 г., разказа Карадайъ.

"През 1991 г. учредихме академично дружество в София в Студентски град и аз можех да разговарям с хората, които се изявяваха по телевизията. По онова време компютърните специалисти бяха малко. И 1996 г. ме потърсиха да съм част от компютърния екип за предварителните избори Желю Желев - Петър Стоянов. Бях последен семестър студент и бях започнал да преподавам. Тогава се бях замечтал, че ще ставам професор, академик. Но след изборите и в централата имаше нужда от компютърни специалисти", разказа още Карадайъ.

Ето какво още сподели Мустафа Карадайъ: "През 1997 г. Иван Костов дойде на власт и започнаха действия да се унищожи ДПС. И тогава на един централен съвет почетният ни председател д-р Ахмед Доган каза: Онова, което ние изживяхме, не можем да позволим да го изживеят и нашите младежи. На тях трябва да им оставим силата - да са заедно. Взе се решение ДПС да си направи младежка организация. Младежите да се събират, да са заедно, за да са сила, за да не ги мачкат. Така тръгнахме да създаваме Младежката организация и 1998 г. направихме учредителната конференция в Шумен. Тогава ме избраха за председател. Още оттогава внимателно наблюдавам Ахмед Доган, започнах да чета Аристотел.

2001 г., когато дойдоха изборите, имах мерак да стана народен представител. Ако г-н Доган ме беше попитал тогава защо, не знам дали щях да мога да отговоря, но имах мерак. Е, не станах. За първи път станах народен представител през 2013 г. - след 23 години партийна дейност.

Преди да се подредят листите бях секретар на партията, а г-н Доган - председател. И ме попита: Ти готов ли си за изборите. Отговорих: Да, автобуса сме приготвили, плана, дипляните, шапки, тениски... Той ми отговори, че ме пита за листите дали съм готов. Казах, че има много хора, които сигурно искат това, а аз - да си върша работата. Защото вече знаех какво означава да си народен представител, каква отговорност е, какви компетенции и задължения има и какво трябва да върши. Мислех си: Не, че като вляза в парламента, няма да го върша, но все пак партията има нужда и от партийната дейност. Но така протекоха номинациите, че тогава станах и народен представител. Дали бях помислял, че ще стана председател на партията? Не, дори не си го бях помислял, докато не станах. А сега - кандидат за президент."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай