Сряда,

Карадайъ: Предсрочни избори! Евроатлантическо правителство

От: СТАНДАРТ -
2860
Карадайъ: Предсрочни избори! Евроатлантическо правителство
A
A
A
  • Президентът на Турция Реджеб Тайип Ердоган поздрави ДПС, изтъкна заслугата на Движението за демокрацията и евроатлантическата ориентация на България

Готови сме за предсрочни избори. България има нужда от евроатлантическо правителство! Това заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ от площада в Джебел. Той и ръководството на Движението уважиха празника на града 19 май. На събитието присъстваха много гости от Турция, която на 19 май отбелязва Деня за възпоменание на Мустафа Кемал Ататюрк и чества празника на младежта и спорта.

Тук, от този площад, трябва да заявим на много висок глас: готови сме за предсрочни парламентарни избори. В тези трудни времена след Ковид-кризата и войната в Украйна, в България трябва да има ценностно, хомогенно управление. Евроатлантическо правителство трябва да управлява България, категоричен бе Мустафа Карадайъ.

България има нужда от евроатлантическо правителство. Българските граждани имат нужда от ясна посока на властта. Българският бизнес има нужда от ясно поведение на властта и от нейната подкрепа. Българските граждани имат нужда от подкрепата на властта. А днес България няма такава власт, заяви още лидерът на ДПС. И още веднъж подчерта: "Ние сме готови за предсрочни парламентарни избори, за да има ценностно евроатлантическо управление в България. За да има стабилност в България. За да можем да преодоляваме кризите. За да има помощ за бизнеса, за да има помощ за българските граждани.".

Излизайки на трибуната пред събралото се множество, Карадайъ заяви: "Позволете ми да Ви поднеса сърдечните поздрави на един специален за нас човек - нашия почетен председател д-р Ахмед Доган.".  

Председателят на ДПС припомни мрачните събития преди 33 години, когато имаше опит за насилствена асимилация. Онзи период, в който със силата на оръжието се опитваха да ни отнемат имената, които са записани в нашата душа с езана. Някои хора тогава можеха да си го позволяват, защото ние бяхме разделени, каза Карадайъ. И припомни: "Когато тези процеси се случваха в Западните Родопи през 64-та година, 71-ва, 73-та, ние от Източните Родопи казвахме, а те там са други. Но не мина много време и всичко това дойде и при нас.". Всеки ден трябва да защитаваме и да отстояваме мира и демокрацията. Те не са даденост. Те са ценност, за която всеки ден трябва да се борим, категоричен бе Карадайъ.

Лидерът на ДПС припомни полицейския тормоз над членове и симпатизанти на ДПС по време на предизборните кампании миналата година.

Нашите баба и дядовци ни казаха, че от времето на смяната на имената до днес милиция в къщите им не е влизала. Но през 2021 година преживяхме и това на изборите, каза Карадайъ. И благодари на всички за подкрепата на изборите през 2021 година!

Времената са сложни и тревожни, а ние имаме власт, която не може да говори със собствените си партньори, камо ли да има комуникация между власт и опозиция, което е задължително в такива трудни и кризисни времена, подчерта Мустафа Карадайъ. И заяви: "Затова, по време на Рамазана ние дадохме своята посока. Казахме, че в България не се решават проблемите и не се преодоляват кризите. Напротив, днешната власт в България създава допълнителна тревожност и допълнителни кризи.".

Затова на нас от този площад най-много ни отива да кажем, че имаме мисия. 32-години ние следваме евроатлантическите ценности и зададохме такава посока за развитието на България, защитавайки демокрацията, заяви Карадайъ.

Нашата мисия е да пазим целостта на нашата Родина България. Да сме пазители на мира, демокрацията, сигурността на гражданите и стабилността на държавата, обобщи лидерът на ДПС.

Специално поздравление за празника на Джебел изпрати президентът Румен Радев. "Приемете сърдечните ми поздрави по случай празника на Джебел. История, природни красоти и стари традиции се събират в родния Ви край. Лебедовите езера, водопадът, марф, Счупената планина и крепостта "Устра" пленяват с живописната си хубост сърцата на докосналите се до Вашата земя", заяви Радев. И допълни: "Скъпи граждани на Джебел, всекидневните Ви усилия, любов и гостоприемство грижовно съхраняват наследеното от предците и извайват духа на настоящето, хвърляйки мост към бъдещето. Вярвам, че то ще е благодатно, споделено и по-справедливо за всички нас, които милеем за Отечеството ни.".

Поздравителен адрес към ДПС изпрати президентът на Р Турция Реджеб Тайип Ердоган. Той бе прочетен от зам.-председателя на Партията на справедливостта и развитието Ефкан Аля.

В него се казва: "Скъпи братя, поздравявам ви най-сърдечно по повод 33 годишнината от мирните Майски протести. Почитаме с благодарност героите, които са дали живота си за свободата.

Борбата на турците в България за демокрация, идентичност и свобода е един от най-големите удари срещу комунистическия режим. Заслугата им за демокрацията в страната, за евроатлантическата ориентация на България и за търсенето на мир и стабилност на Балканите е важна и вярвам, че ще продължава и занапред."

На празника на общината присъстваха посланикът на Р Турция в България Н. Пр. Айлин Секизкьок, зам.-председателят на Партията на справедливостта и развитието - АК парти Ефкан Аля, зам.-главният мюфтия на България Бейхан Мехмед, зам.-председателят на ДПС и кмет на община Кърджали д-р инж. Хасан Азис, зам.-председателите на ДПС Ахмед Ахмедов и Станислав Анастасов, зам.-председателят на НС Мукаддес Налбант, зам.-председателят на ПГ на ДПС Хамид Хамид, членовете на ЦОБ Филиз Хюсменова и Камен Костадинов, председателят на Младежко ДПС и народен представител Сезгин Мехмед, областният председател на ДПС Кърджали Ресми Мурад, народните представители Байрам Байрам, Адлен Шевкед, Павлин Кръстев, Джейхан Ибрямов, Мюмюн Мюмюн, Елхан Кълков, Хайри Садъков, Гюнер Ахмед, Севим Али, Фатме Рамадан, Ешереф Ешереф.

Събитието уважиха още почетният председател на Конфедерацията на балканските турци в Турция Турхан Генчоглу, генералният консул на Р Турция в Пловдив Корхан Кюнгерю, депутатите от турския меджлис Зафер Саръкая и Емине Гьозгеч от АК парти, Юксел Йозкан от Републиканската народна партия - CHP, Фахретин Йокуш и Орхан Чакърлар от Партията на доброто - İYİ parti, кметът на побратимената община Йълдъръм, Бурса, Октай Йълмаз, кметът на община Нилифер, Бурса, Тургай Ердем, председателят на Балгйоч - Бурса, Гьокан Сьозючетин, областни и общински председатели и общински кметове на ДПС от областта и страната.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички