Карадайъ: Кой сега е в новата джипка, Прокопиев ли?

Пробутват ни празен чек за бюджета по модела на ГЕРБ, твърди председателят на ДПС

Карадайъ: Кой сега е в новата джипка, Прокопиев ли? | StandartNews.com

"В тази ситуация, имайки предвид член 5, алинея 2 от Закона за Консултативния съвет по национална сигурност, който казва, че на всеки 3 месеца трябва да има заседание на КСНС, похвално е, че след година и половина пандемия, има извънредно заседание."Това заяви председателят на ДПС и на ПГ на партията Мустафа Карадайъ, след като напусна в знак на протест заседанието на КСНС при президента Радев.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА: КАРАДАЙЪ: НАПУСНАХ КСНС, ПРИСЪСТВА ЧУЖД ГРАЖДАНИН

На консултативния съвет по национална сигурност се говореше за актуализация на бюджета, въпреки, че основните теми трябваше да са бежанския натиск и евентуална четвърта вълна на заболеваемост от коронавирус, подчерта недоволството си лидерът на ДПС.

Според Карадайъ нещата придобиват друг вид, тъй като зад това да се актуализират пенсии, социални плащания и т.н., стоят други мотиви. По думите му експерти към партията твърдят, че в сегашния бюджет има средства за изплащане на пенсиите.

Карадайъ поясни, че партията няма да подкрепи това искане на служебното правителство за актуализация на бюджета, защото в проектобюджета има предвидени 1.2 милиарда за извънредни и непредвидени разходи - "т.е. това е празен чек по модела на ГЕРБ". Той така и не отговори на въпрос дали другите теми са обсъждани.

"По същество се разглежда евентуална актуализация на проектобюджет, предложен от служебен кабинет в Народно събрание. Мисля, че нещата придобиват друг вид, тъй като, за да се актуализират пенсии и др., за които нашите експерти твърдят, че има средства... Зад това нещо в проекта за бюджет има предвидени милиард и двеста милиона за извънредни и непредвидени разходи, тоест празен чек по модела на ГЕРБ", заяви Карадайъ.

"Нали помните модела на ГЕРБ? Моделът на ГЕРБ е джипката и празен чек за раздаване от джипката. Явно в момента има нова джипка. За тези 1,2 млрд. лева, които са заложени в проектобюджета", категоричен бе председателят на ДПС.

"Въпросът е, ако досега Бойко беше в джипката, кой е сега в новата джипка? Нашето предположение е, че там е дългата ръка на една организирана олигархично медийно НПО група, начело с Иво Прокопиев", заяви Мустафа Карадайъ.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай