Карадайъ: Революцията и промяната се правят от младите

Какво каза лидерът на Движението

Карадайъ:  Революцията и промяната се правят от младите | StandartNews.com

Младите правят революцията и промяната. Това каза лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ на младежи от Движението от цялата страна, които се събраха в Разград за среща с председателя на партията. В разговора участваха още зам.-председателят на ДПС Ахмед Ахмедов, евродепутатът от ДПС/"Обнови Европа" Атидже Вели и лидерът на Младежкото ДПС Сезгин Мехмед, народен представител в 47-ото НС.

Повече от два часа Карадайъ отговаряше на въпросите на младите. Заедно с него историята на Движението разказаха и двама от основателите на партията - Сабри Галиб и Мехмед Халит.

Младите хора са свободолюбиви. Те са двигател на промените, така както нашият почетен председател д-р Ахмед Доган поведе като младеж борбата за демокрация, права и свободи в България от затвора, каза Карадайъ.

Той разказа на младите в ДПС историята на Движението. И им обясни философията на заедността, родена в трудните години на битка с тоталитарния режим и провежданата от него политика на насилствена асимилация.

Сабри Галиб и Мехмед разказаха за героите на демокрацията, за нелегалната борба, за свидните жертви по време на т.нар. "възродителен процес" и за Майските събития, довели до установяване на демокрацията у нас.

ДПС има най-голям принос за европейската и евроатлантическата ориентация на България, посочи Мустафа Карадайъ. И припомни на младите за историческата реч на д-р Доган от трибуната на парламента, в която основателят на ДПС първи посочи мястото на България в ЕС и НАТО.

Всяка тревичка има корен. Ако нямаш корен и тревичка не си, сподели Мустафа Карадайъ стара мъдрост с младите, за да им обясни приемствеността между поколенията в ДПС.

Длъжни сме да си вземем поука от миналото. И да правим история, не да живеем в историята.  Днес ние сме Европа и ние трябва да я градим, за да определяме бъдещето си, каза Карадайъ.

Лидерът на ДПС сподели с присъстващите и как е създадено младежкото ДПС, на което той самият е първи председател. Трудно бе, но историята на ДПС тогава я пишеха младите, така както днес младите депесари пишат историята на Европа, каза Карадайъ. И изтъкна работата в ЕС на председателя на АЛДЕ Илхан Кючюк, бивш лидер на младежкото ДПС, на Атидже Вели - единственият пълноправен член от България на Земеделската комисия в Европарламента, на Антоанета Асенова, лидер на младите либерали в Европа.

ДПС е платила висока цена за демокрацията и свободата в България, затова е призвана да пази и защитава както правата и свободите на всички граждани, така и уникалния етнически модел, създаден от д-р Доган, заяви още Мустафа Карадайъ. И заръча на младите: Ние всеки ден трябва да се борим срещу езика на омразата, срещу дискриминацията и срещу несправедливостта, за да градим в заедност една по-добра България

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай