Карадайъ каза какво са говорили с Ердоган за газа

В тежки ситуации политиците и на власт, и в опозиция трябва да търсят решения, каза лидерът на ДПС

Карадайъ каза какво са говорили с Ердоган за газа | StandartNews.com

Газовата криза не е само в България. Енергийната и газовата криза са глобални явления и по тези въпроси отговорните политици, независимо  дали са на власт или в опозиция  трябва да търсят решения. Това заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ в интервю за бТВ.

ВИЖ ОЩЕ: Карадайъ освежи паметта на Нинова

По тези теми ние имахме възможност да говорим и в Брюксел, когато бяхме Съвета на либералите, който се проведе преди Съвета на Европейския съюз. Там говорихме по тези теми, и с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, и с френския президент Еманюел Макрон, припомни Карадайъ.

Попитан дали е обсъждал тези въпроси с президента и в президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган, с когото се видяха преди дни в Анкара, Карадайъ отговори: „Естествените въпроси, които възникват, когато се видят политици, е за политическата картина в съответните държави и в каква форма да бъде взаимното сътрудничество. И в Брюксел, и сега в Анкара коментирахме актуалната политическа ситуация в страната. Тя е интересна за всички политици във всички срещи.  И тя е, че отново сме в ситуация на предсрочни парламентарни избори, каквито три пъти проведохме през 2021. Посмяхме се в Брюксел, поусмихнахме се и в Акара, но ние споделихме, че изборите ще дойдат и ще си заминат, но след тях ще дойде тежка зима за България.+.

Грешните ходове, които направи последното правителство на България в сферата на енергетиката, и в частност и за газа, принуждават сега служебния кабинет, а и политиците, които ще бъдат в следващия парламент, независимо дали на власт или в  опозиция, още отсега да се ангажират с тези теми в търсене на изход, подчерта Мустафа Карадайъ.

На въпроса дали изходът минава рез Турция, той отговори: „Да. Турция е една от държавите, чрез които тези кризи, могат да бъдат решени. Турция е една от основните алтернативи в търсенето на решение за енергийните кризи в България. От тази гледна точка ние много сериозно поставихме въпроса и сме  много доволни от загрижеността на политическото ръководство на Република Турция към  своите съседи и към България.

Попитан какво е обещал Ердоган, Карадайъ бе категоричен: „Не сме били в ситуация да си  обещаваме.”.

Ние сме направили една конкретна, актуална оценка на ситуацията и сме споделили чисто политически своите ангажименти, че в трудни ситуации можем взаимно да сме си полезни. Друг е въпросът, че когато става въпрос за такива важни проблеми, в кризисни ситуации, в тежки кризи, политиците и най – вече властта, но и опозицията много сериозно трябва да си дават сметка за действията, поводите,  оценките, коментарите, които правят, каза още Карадайъ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай