Сряда,

Карадайъ каза какво са говорили с Ердоган за газа

От: СТАНДАРТ -
7455
Карадайъ каза какво са говорили с Ердоган за газа
A
A
A

Газовата криза не е само в България. Енергийната и газовата криза са глобални явления и по тези въпроси отговорните политици, независимо  дали са на власт или в опозиция  трябва да търсят решения. Това заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ в интервю за бТВ.

ВИЖ ОЩЕ: Карадайъ освежи паметта на Нинова

По тези теми ние имахме възможност да говорим и в Брюксел, когато бяхме Съвета на либералите, който се проведе преди Съвета на Европейския съюз. Там говорихме по тези теми, и с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, и с френския президент Еманюел Макрон, припомни Карадайъ.

Попитан дали е обсъждал тези въпроси с президента и в президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган, с когото се видяха преди дни в Анкара, Карадайъ отговори: „Естествените въпроси, които възникват, когато се видят политици, е за политическата картина в съответните държави и в каква форма да бъде взаимното сътрудничество. И в Брюксел, и сега в Анкара коментирахме актуалната политическа ситуация в страната. Тя е интересна за всички политици във всички срещи.  И тя е, че отново сме в ситуация на предсрочни парламентарни избори, каквито три пъти проведохме през 2021. Посмяхме се в Брюксел, поусмихнахме се и в Акара, но ние споделихме, че изборите ще дойдат и ще си заминат, но след тях ще дойде тежка зима за България.+.

Грешните ходове, които направи последното правителство на България в сферата на енергетиката, и в частност и за газа, принуждават сега служебния кабинет, а и политиците, които ще бъдат в следващия парламент, независимо дали на власт или в  опозиция, още отсега да се ангажират с тези теми в търсене на изход, подчерта Мустафа Карадайъ.

На въпроса дали изходът минава рез Турция, той отговори: „Да. Турция е една от държавите, чрез които тези кризи, могат да бъдат решени. Турция е една от основните алтернативи в търсенето на решение за енергийните кризи в България. От тази гледна точка ние много сериозно поставихме въпроса и сме  много доволни от загрижеността на политическото ръководство на Република Турция към  своите съседи и към България.

Попитан какво е обещал Ердоган, Карадайъ бе категоричен: „Не сме били в ситуация да си  обещаваме.”.

Ние сме направили една конкретна, актуална оценка на ситуацията и сме споделили чисто политически своите ангажименти, че в трудни ситуации можем взаимно да сме си полезни. Друг е въпросът, че когато става въпрос за такива важни проблеми, в кризисни ситуации, в тежки кризи, политиците и най – вече властта, но и опозицията много сериозно трябва да си дават сметка за действията, поводите,  оценките, коментарите, които правят, каза още Карадайъ.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички