"Капитал" - рекламна платформа за промотиране на криптопирамидата NEXO

Дебели връзки свързват създателите на разследваната у нас и в САЩ платформа с кръга на олигарха Иво Прокопиев

"Капитал" - рекламна платформа за промотиране на криптопирамидата NEXO | StandartNews.com
  • Дебели връзки свързват създателите на разследваната у нас и в САЩ платформа с кръга на олигарха Иво Прокопиев
  • Антони Тренчев съратник с ракетата-носител на ПП Настимир Ананиев и видният кадър на кръга „Капитал Стамен Янев

Рекламна платформа у нас на разследваната в България и в САЩ криптопирамида NEXO е флагманът на медийната империя на енергийния олигарх и медиен монополист Иво Прокопиев - седмичното издание „Капитал“. Медиата е основното издание, промотирало на територията на страната ни работата на скандалното дружество. 

Така, с акцията от четвъртък сутрин, в която над 300 разследващи щурмуваха офисите на криптокомпанията в София, надвиснаха тъмни облаци не само над собствениците й българи, но и над самия каолинов крал Прокопиев. Причината е, че с мегаоперацията, при която бяха обкръжени над 15 адреса в опит да бъдат разнищени аферите на създателите на предполагаемо най-голямата криптопирамида след OneCoin на Ружа Игнатова, излизат наяве и поредните връзки на олигарха с измамници, разследвани в 8 щата в САЩ и обвинени в подпомагане на руснаци да заобикалят санкциите срещу Кремъл от страна на Вашингтон.

Платформата NEXO отново е създадена от българи – бившият депутат от „Реформаторския блок“ Антони Тренчев, бизнесменът Коста Костов и синът на ексвицепремиерът и бивш социален и икономически министър Лидия Шулева - Георги Шулев, като дружеството вече се разследва за злоупотреби в 8 американски щата. Регулаторните органи в Калифорния, Кентъки, Ню Йорк, Мериленд, Оклахома, Южна Каролина, Вашингтон и Върмонт обявиха миналата година, че разследват и дават на съд криптобанката Nexo заради злоупотреба с доверието на вложителите и нарушаване на законите им. Подозренията са, че българите, стоящи зад голямата компания, са действали по схемата на Ружа Игнатова и ръководената от нея пирамида OneCoin. Сделките на Nexo попадат в полезрението на разследващите и заради факта, че през тях са заобикаляни санкциите, наложени от западния свят на Русия още през 2014 г. заради анексирането на Крим. По данни на говорителя на главния прокурор на България Сийка Милева, от платформата се е възползвало и лице, обявено официално за „финансиращо терористични атаки по света“.

На този фон обвързаностите на каолиновия олигарх Иво Прокопиев с тази пирамида стават все по-притеснителни. Най-вече за самия него. Тъй като от години задкулисният играч се опитва да се лансира като евроатлантик пред широката публика, докато в действителност крие дебели про-кремълски обвързаности. Част от тях – прокарвани от медиите му „Капитал“ и „Дневник“, които дори лично обслужиха интересите на дясната ръка на Владимир Путин – Константин Малофеев. Проста проверка показва, че разследваната фирма за криптовалута Nexo дълги години е била сред ключовите рекламодатели в изданията на Иво Прокопиев. Почти цялата дигитална имиджова комуникация на Nexo преминаваше именно през сайтовете „Капитал“ и „Дневник“. В материал от октомври 2021 година, от „Капитал“ сами признават, че са взели сериозни суми за над 20  рекламни материала, поръчани от криптоплатформата. В таи бройка дори не влизат имиджовите текстове в полза на компанията, както и интервютата с един от основателите й – Антони Тренчев. Освен традиционните рекламни банери и обяви за работа, в „Капитал“ и останалите издания на „Икономедиа“ (издателската група на Прокопиевия кръг „Капитал“) са публикувани масово материали за криптопирамидата. Бърз преглед показва над 100 подобни публикации само в „Капитал“.

Независимо от максимата, че „парите не миришат“ обаче, финансовите инжекции за медийната империя на кръга „Капитал“ не са единствената връзка на NEXO и създателите й с олигархичното обкръжение на Прокопиев. Търговските регистри и медийните архиви показват и сериозна обвързаност на един от основателите на Nexo с двама ключови играчи от кръга „Капитал“. И с двамата Тренчев е дълбоко обвързан през Движение „България на гражданите“, в чието ръководство бе в продължение на няколко години, в това число и докато беше депутат от „Реформаторския блок“. Единият е ракетата-носител на ПП, която й осигури партия, за да се яви на изборите през 2022 г. - Настимир Ананиев. Ананиев и Тренчев напуснаха ДБГ почти едновременно през май 2017 г., след което стартираха ново общо начинание – политическа платформа СЕГА.

Вторият е видният кадър на кръга „Капитал“ и бивш фирмен адвокат на съпредседателя на ПП Кирил Петков – Стамен Янев. Янев е част от множество скандални схеми, избухнали през годините, най-значимата от които е тази с т.нар. „златни  паспорти“. При нея под благосклонния поглед на Янев, който бе дългогодишен шеф на Българската агенция за инвестиции, стана ясно, че са раздавани десетки БГ паспорти на руснаци и китайци срещу фиктивни инвестиции, като така са им били отваряни вратите към Европа. Сега пък става ясно, че през платформата Nexo са превъртани и парични средства в полза на Русия... и отново в нарушение на санкциите.

Друга връзка на криптобанката с Прокопиев пък минава през сина на бившия вицепремиер Лидия Шулева (отново сочена за ключов играч на кръга „Капитал“) - Георги Шулев, който пък е бил представляващ Nexo. Сред останалите лица във фирмата е и Коста Кънчев – съосновател и косвен собственик на капитала на Nexo, който е сред основателите на Credissimo и свързаната с нея и разследвана за злоупотреби платформа за дарения „HelpCarma”.

През последните месеци ФБР разследва дейността на българската криптобанка заради данни за прикривана дупка в размер на над 4 милиарда долара от инвеститорите, заради незаконна финансова дейност – отпускане на кредити в замяна на обезпечение, както и заради сигнали за злоупотреби с ценните книжа и стоките на своите клиенти.

От Nexo твърдят, че управляват дигитални активи за 12 милиарда долара. От съобщението на калифорнийския регулаторен орган DFPI става известно, че от Nexo са предлагали годишни лихвени проценти до 36% върху депозирани крипто активи на инвеститорите, които са значително по-високи от ставките за краткосрочни ценни книжа с инвестиционен клас с фиксиран доход или банкови спестовни сметки. Именно затова са разследвани за нелегална нелицензирана дейност както в Калифорния, така и в още 7 щата, сред които и Ню Йорк.

Акцията в София е част от мегаоперация, при която прокурори, следователи от Националното следствие и служители на ДАНС, съвместно с чуждестранни агенти, започнаха претърсвания на българските офиси на компанията, търгуваща с криптовалути в целия свят. Оперативната дейност на фирмата е била осъществявана от българската столица, а вложители са били приканвани да инвестират в биткойни и други видове криптовалути, с обещания за висока доходност. Лихвите, които инвеститорите щели да получават, многократно надвишавали тези на класически банкови институции и различни брокерски къщи. Има данни, че собствениците на компанията, които са българи, са присвоили част от активите, възлизащи на няколко милиарда долара.

Проверката за дейността на криптокомпанията у нас е започнала преди няколко месеца, след като чужди служби са засекли съмнителни транзакции, за които имало данни, че целят заобикаляне на наложените от Европейския съюз, Великобритания и САЩ, санкции спрямо руски банки, както и на фирми и граждани от Руската Федерация.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай