Кънев пак заплаши с напускане на коалицията (ОБЗОР)

Кънев пак заплаши с напускане на коалицията (ОБЗОР) | StandartNews.com

Нови искри между реформаторите и ГЕРБ

Цветанов го скастри да не се прави на важен

Конституционните промени пак предизвикаха искри в управляващата коалиция. "Ако ГЕРБ се съгласят да допуснат поправки в постигнатото през юли споразумение, това ще е денят, в който аз лично повече с мнозинството в този парламент няма да имам нищо общо", закани се вчера съпредседателят на ПГ на Реформаторския блок и лидер на ДСБ Радан Кънев. По думите му въпросът бил толкова важен, че личното му решение може да изпревари решението на политическата сила, която представлява.

"Искам да призова всички - нека да обединим усилията си и да не се правим на важни, като правим популистки и публични изказвания", скастри го минути по-късно председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Поредната заплаха от страна на реформатор за напускане на управляващата коалиция дойде ден след като КС отказа да даде предварително становище по предложените промени в основния закон и последвалото изявление на шефа на Правната комисия и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов, че е възможно да постъпят предложения за изменения в съотношението в квотите на прокурори и съдии във ВСС. Сегашният проект предвижда разделяне на съвета на две колегии, като квотите за съдийската са в съотношение 8:5 (пет се предлагат от парламента), а в прокурорската са поравно - 6:6. И макар от ДПС и Патриотичния фронт да декларираха, че ще се съобразят с постигнатите договорености, от ГЕРБ намекнаха, че са склонни да отстъпят пред настояването на АБВ политическата и професионалната квота да бъдат изравнени.

"Възможно е в предложенията за второ четене да има варианти по отношение на разпределението на квотите в двете камери", допусна Кирилов. "В момента искаме да знаем какво е становището на Венецианската комисия. Убедени сме, че между първо и второ четене ще имаме доклада им и ние ще се постараем да се съобразим с техните заключения. Това може да отвори темата за дебат между първо и второ и четене", прибави нови щрихи към казуса Цветанов. След като задочно размениха остри реплики в кулоарите на парламента, последва половинчасов разговор на четири очи между него и Кънев. От коментарите им след това се разбра, че никой не отстъпва. Тъмносиният политик харесал признанието на Цветанов, че правосъдният министър Христо Иванов е основен двигател на съдебната реформа, но няма да направи компромис. "Личната ми позиция остава непроменена. Ние направихме повече отстъпки, отколкото са приемливи за нашите привърженици в името на един много солиден краен резултат. Ако този резултат бъде поставен под съмнение, категорично няма място за никакви отстъпки повече", отсече Радан Кънев.

"Когато разговаряме с колегите от РБ заедно, нямаме никакви различия. Когато обаче излезем навън и всеки даде различните си интерпретации (пред медиите - б.а.), тогава вече се получават различни позиции", каза Цветанов. "За напускане на коалицията въобще не е говорено, но аз смятам, че ако преценят, че след местните избори могат да излязат, това вече е техен проблем", категоричен бе той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай