Кънев: България има нужда да повиши отбранителна си способност

Кънев: България има нужда да повиши отбранителна си способност | StandartNews.com

Митинг в подкрепа на евроатлантическата ориентация на България пред президентството

Съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев заяви, че България има нужда да повиши своята отбранителна способност, за да обезпечи националната си сигурност.

"Искрено се надявам, че България ще може да разпредели бюджета си, така че да не е въпрос на заем. Но България има нужда да повиши своята отбранителна способност, за да обезпечи националната си сигурност. Сегашните ситуации са очевидни за всеки един български гражданин", каза Кънев преди началото на заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност при президента Росен Плевнелиев.

Кънев не пожела да коментира слуховете за оставка на военния министър Николай Ненчев. "Не виждам причина да влизам в този тон. Реформаторския блок организира привържениците си в защита на своите програми и реформи. Наистина не виждам смисъл да влизам в един подчертан лош тон", каза той, цитиран от Фокус.

Темата на заседанието е "Развитие на Въоръжените сили в контекста на актуалната среда за сигурност". Министърът на отбраната Николай Ненчев ще изнесе доклад на тема "Състояние на Въоръжените сили и перспективи за тяхното развитие". Освен членовете на Консултативния съвет, за участие в заседанието са поканени заместник министър-председателят Меглена Кунева, директорът на Националната разузнавателна служба генерал-майор Драгомир Димитров и изпълняващият длъжността директор на Служба "Военна информация" полковник Светослав Даскалов.

На консултациите при президента присъстват министър-председателят Бойко Борисов, вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова, министърът на отбраната Николай Ненчев, министърът на финансите Владислав Горанов, министърът на външните работи Даниел Митов, председателите на БСП и ДПС - Михаил Миков и Лютви Местан, съпредседателят на Реформаторски блок Радан Кънев и депутатът от Патриотичния фронт и заместник-председател на парламента Красимир Каракачанов, както и председателят на ДАНС Димитър Георгиев.

"Армията кара на последни издихания. Явно, че разходите за отбрана не стигат. Само тази година бюджетът за отбрана е с 70 млн. по-малко", това заяви пък депутатът от Патриотичния фронт и заместник-председател на парламента Красимир Каракачанов. Той допълни, че през следващите години също се предвижда намаляване на бюджета.

"Армията кара на последни издихания с въоръжението, което имаше през 80-та година", допълни той. Каракачанов даде за пример всички тези експерименти – съкращаване на състава на въоръжените сили и закупуване на техниката.

"Тези фрегати за какво са ни? Дайте да ги дадем на Министерство на транспорта да правят туристически круизи или армията трябва да бъде закрита и да остане почетната рота да марширува, да посреща президента, или трябва да помислим сериозно за армията", каза още Каракачанов.

Според него, ситуацията е изключително сериозна. На въпрос какво сме получили от НАТО за това, че сме лоялен партньор Каракачанов отговори: "Предимно потупване по рамото, ценни напътствия и предвиждане за по-леки бюджети."

В същото време привърженици на Реформаторския блок и БЗНС се събраха пред президентството, за да изразят подкрепа за евроатлантическата ориентация на България. Пред сградата на държавния глава се събраха около стотина души. Те скандираха: "Тук не е Русия". Част от лозунгите са: "Пълна и безусловна декомунизация и лустрация", "Стоп на Кремълската агресия" "България – сигурен член на ЕС и НАТО".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай