Кандидат-депутатите от „Модерна България" са с оставки в джоба

Кандидат-депутатите от „Модерна България" са с оставки в джоба  | StandartNews.com

Хасково. Още с влизането си в предизборната кампания кандидатите за депутати от на Коалиция "Гражданска листа Модерна България" са с оставките си в джоба. Всеки от номинираните за 42-то Народно събрание кандидати е подписал декларация, че ако бъде избран в парламента и след година хората не са доволни поне на 50 % от работата му, ще напусне депутатското място. Това стана ясно при представянето на кандидат-депутатската листа за 29 МИР -Хасково. „Подписаните декларации са повече с морална, отколкото с юридическа обосновка", коментираха от гражданската формация и припомних, че едно от основните им каузи е да заработи закон за отзоваване на политици, които не са отговорили на очакванията на обществото.

Основната философия на гражданската коалиция, в която членуват над 80 неправителствени организации, инициативни комитети и екоформации, стъпва на максимата, че нито една политика не е добра, ако в нея не участват тези, към които е насочена, заяви водачът на гражданската листа за Хасково д-р Людмила Тодорова. Затова и веруюто на „Модерна България" е, че "Гражданската позиция е фундаментът на всяка демокрация", посочи втората в листата Женя Пелтекова.

Според „Модерна България" манипулация е, че българското общество не е подготвено за гражданско управление. Според тях хората трябва да бъдат овластени колкото се може повече, а един от механизмите за това е референдума. Те са убедени, че „ Колкото повече питате един човек какво мисли, толкова повече той започва да мисли".

Според водачката Людмила Тодорова време е за тотална промяна на системата в България, за да „ не се гледа повече на гражданите само като на избиратели". Председателят на Съвета на Българските аграрни асоциации изрази безпокойство и от процеса на обезлюдяването на селските район у нас. Според нея няма как в тези региони да бъдат привличани инвестиции само с предлаганата сега нископлатена работна ръка. Според д-р Тодорова трябва да се заложи повече и на търсенето на добре подготвени ръководни кадри в сферата на земеделието. Сводките в тази посока са повече от тревожни, тъй като показват, че само 2 % от всички мениджъри с висше образование в страната работят в селскостопанската сфера, коментира още тя.

Според Людмила Тодорова надежднота субсидиране и за най-малките земеделски стопанства е спасението на традициите в земеделието и животновъдството у нас. Според данните по-големият брой от хората у нас са ангажирани в малки стопанства. В Хасково, например, има 11 000 малки земеделски стопанства, които обработват под 10 декара земя. От близо 30 000 говеда, 98 % са в стопанства до 7 глави добитък.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай