Камерън иска референдум за Великобритания в ЕС

Камерън иска референдум за Великобритания в ЕС | StandartNews.com

"Ние ще проведем референдум за бъдещето ни в Европа. Обещаваме да запазим страната обединена" Това заяви британският премиер Дейвид Камерън след парламентарните избори, които Консервативната партия спечели с абсолютно мнозинство, съобщиха световните медии.

От своя страна пък Европейската комисия очаква предложенията на Камерън за реформите на ЕС.

"Ръководителят на ЕК Жан-Клод Юнкер заяви, че първо иска да види предложенията на Великобритания за реформи в отворен, отзивчив и конструктивен дух, който характеризира отношенията на ЕК с всички членове на ЕС. Ние сме готови да ги обсъдим", заяви говорителят на ЕК Маргаритис Схинас. 

Консервативната партия на Дейвид Камерън спечели изборите във Великобритания с абсолютно мнозинство в Камарата на общините.

До момента са обработени 644 от 650 избирателни района. Торите получават 326 места от 650-местния парламент, което им позволя да формират правителство с мнозинство, без консултации с други партии.

Консерваторите дори може да се увеличи броя на заетите места в парламента до 329. Лидерът на консерваторите и премиер Дейвид Камерън пристигна в Бъкингамския дворец за аудиенция при кралица Елизабет II, която трябва да потвърди номинацията му за министър-председател за втори петгодишен мандат.

Лейбъристката партия загуби изборите, спечелвайки само 230 места в парламента, с 25 места по-малко от 2010 г. Нейният лидер Ед Милибанд днес подаде оставка.

Шотландската национална партия / ЕНП / за първи път в историята стана третата сила в Камарата на общините. Според британската национална телевизия партията печели 56 места, от общо 59, осигурявайки си категорична победа в Шотландия. Този успех се превърна и в пореден удар за лейбъристите, които се надяваха на повече гласове в обикновено силният за тях район.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай