Камерън: Да разбием ДАЕШ

Камерън: Да разбием ДАЕШ | StandartNews.com

Необходими са сериозни мерки срещу терористичната заплаха и по-силен обмен на информация за списъците на пътници. Това заяви на пресконференция британския премиер Дейвид Камерън след срещата си с премиера Бойко Борисов.

Той настоя да бъде разбита ДАЕШ (съкращение на арабски език на старото име на ИД - "Ислямска държава в Ирак и Леванта").

Отчитам добрите резултати на Бойко Борисов като министър-председател, продължи той.

„Много е приятно да съм тук в София – първото ми посещение като премиер. Взаимоотношенията ни имат значение за нашата сигурност и благоденствие. Нашите въоръжени сили се обучават заедно. Участвахме в две учения. Търговските ни отношения се повишиха с 9%. Обсъждахме как да реформираме ЕС, за да стане по-конкурентоспособен. Говорихме как да се борим с миграцията и тероризма", заяви Камерън.

Той уточни, че по европейската реформа би искал да могат да подпишат споразумение за свободна търговия като това между ЕС и Виетнам.

„Бих искал да работим по въпроси като суверенитета, управлението и икономиката. По-късно този месец ще имаме възможност да ги обсъдим. Необходимо е да има основни и правнозадължителни изменения. Няма да се договорим отведнъж, но очаквам да постигнем съгласие през декември", уточни Камерън.

Той подчерта, че няма да отпуснат газта.

„По въпроса за миграцията – въпросът е как да укрепим външните граници на ЕС. Обединеното кралство има важно участие и по всички тези въпроси. Предоставяме 1,1 млрд. лири в подкрепа на Сирия. Утре ще посетя вашата граница. Много ясно се изказвате в ЕС по тези въпроси. Говорихме за терористичната заплаха – необходим е по-силен обмен на информация", каза още Дейвид Камерън.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай