Калоян Паргов предложи Софийски апел за мир

Трябва да започне процес за превръщане на Черно море в зона на мир и благоденствие, счита председателят на Стратегическия институт за национални политики и идеи (СИНПИ)

Калоян Паргов предложи Софийски апел за мир | StandartNews.com

Калоян Паргов предложи Софийски апел за мир и равна сигурност на Балканите. Това стана по време на двудневната Международна конференция „Европа – Русия пред нови геополитически предизвикателства“.

Форумът бе открит от проф. д-р Захари Захариев – председател на Фондация „Славяни“ и на Федерацията за приятелство с народите на Русия и ОНД. В него ще вземат участие представители от България, Русия, Гърция, Турция, Албания, Северна Македония, Босна и Херцеговина, Полша, Словакия и Швейцария.

Приветствие към участниците в конференцията отправи посланика на Руската федерация в България Елеонора Митрофанова.

На второ място Паргов постави въпроса за необходимостта от започване процес за превръщане на Черно море в зона на мир и благоденствие.

По думите му трябва неотклонно придържане към основополагащата идея за колективна защита на мира.

„На тази основа да отстояваме идеята за превръщане на Балканите и на Черноморския регион в зона на мира, с развитие и утвърждаване на необходимия за тази цел инструментариум. Противопоставяне на нарастване на конфликността в региона и на факторите, които я генерират“, изтъкна председателят на СИНПИ и допълни, че необходима настоятелна работа за създаване на необходимия за тази цел правно-договорен, организационен и контролен инструментариум.

Това, което предлагат от Стратегическия институт за национални политики и идеи, е да бъде постигната „относителна стабилност в условията на обща икономическа криза“.

„А именно - да осигурим първо изхранването и оцеляването на населението ни, да запазим българските граждани в България, да запазим инфраструктурата, особено енергийната. Същевременно да открием и усвоим възможностите, които ни предоставя кризата – за нови производства, за нови партньорства, за нови пазари – да се върнем в Близкия изток и в Северна Африка. Да търсим преки пътища към Русия, Виетнам и Китай“, заяви Калоян Паргов. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай