Калоян Паргов: Обявяваме мисия 9 милиона българи

Правим национална доктрина, не сме кабинет в сянка, нито президентска партия, казва Калоян Паргов

Калоян Паргов: Обявяваме мисия 9 милиона българи | StandartNews.com
  • Войната с Румен Радев ще се обърне срещу БСП
  • Оценката ми за участието на БСП във властта е противоречива
  • Трябва да подновим преговорите с "Газпром", нужен ни е газов микс
  • С реабилитацията ми в БСП справедливостта възтържествува
  • Дано БСП не остане в долна партерна позиция и на тези избори
  • Правим национална доктрина, не сме кабинет в сянка, нито президентска партия, казва Калоян Паргов в специално интервю за вестник СТАНДАРТ

 

- Г-н Паргов, създадохте Стратегически институт за национални политики и идеи (СИНПИ). Как се роди идеята и каква ще е целта на организацията?

- Не само аз го създадох. Направих го с хора, с които през последните 10-15 години сме работили по различни поводи, включително и в партията. Идеята е тази неправителствена организация да бъде свързващото звено между държавата, различните социални групи, гражданските и браншовите организации в намирането на решения за държавното управление. Тоест, обектът на нашата работа е държавата, субектът са държавните институции, а целите - държавността, проблемите и търсенето на решения в краткосрочен и в дългосрочен план.

- Кои са първите проблеми, върху които ще съсредоточи работата си Институтът?

- Търсенето на дългосрочна визия за държавата, известна като национална доктрина. Нещо, за което се говори в последните 30 години, но никога не се достига предвид мандатното мислене на политическите партии. Националната доктрина не е нито лява, нито дясна, нито червена, синя, либерална или центристка. Тя е основополагащ документ на всяка държава. Казва какви са целите, задачите, проблемите и как те да бъдат решени без значение кой управлява в рамките на десетилетие напред.

С колегите, които покриват със своята експертиза всички сектори от обществено-политическия живот - образование, здравеопазване, инфраструктура, спорт, екология, земеделие, външна политика, отбрана, сигурност, се обединихме около това, че трябва да има нещо, което да свързва всички тези сектори като една цел. И посочихме, че това е демографският проблем.

- Как може да бъде решен той?

- Роди се идеята да обявим Мисия 9 милиона - Мисия 9М. Нещо, което е било цел на държавата в отминали времена, в средата на 80-те. Възможно ли е сега да си поставим задача в следващите десетилетия при определена политика, която включва всички сектори от обществено-политическия живот, да се достигне до 9 милиона души население? В средета на 80-те държавата бе на ръба да постигне тази цел. Оттогава насам - в последните 30 години, спадът е драстичен, в момента сме 6,5 милиона, което застрашава съществуването на държавата. След последното преброяване БАН обяви, че ако тенденцията продължава със същите темпове след няколко десетилетия, българската нация силно ще намалее. Има реална опасност от изчезване или претопяване, предвид глобализма, който шества във времето, в което живеем.

- Демографската криза безспорно е един от най-сериозните проблеми на България, но в момента, в краткосрочен план, големият въпрос е как ще изкараме зимата, ще имаме ли газ, как ще овладеем инфлацията. Върху тези проблеми работите ли в Института?

- Да, разбира се. Имаме представители на сектор "Енергетика". Това са Мирослав Дамянов, заместник-министър в предишните две служебни правителства, Иван Айолов, доказан експерт, който също е бил зам.-министър.

- Трябва ли да подновим преговорите с "Газпром"?

- Да, това е категоричното мнение на колегите. В създалата се ситуация пред евроатлантическите ни ангажименти трябва да предпочетем стратегическите ни интереси. А те са да обезпечим идните месеци и зимата с газ за населението и бизнеса. Затова е нужно да си преглътнем евроатлантическото его, което се наложи в последните 6 месеца и да пристъпим към възстановяване на отношенията с Руската федерация. Няма нужда от демонстрации, виждаме какво правят другите държави.

- Много от основните политически партии обаче са за диверсификация. Вашето мнение?

- Няма нищо лошо в нея - диверсификация на трасета, на източници. Ако ние есента си гарантираме азербайджанския газ през интерконектора, ако този втечнен газ, дано да е наистина американски, стигне до нас и се намери подходяща инфраструктура, по която да бъде транспортиран в България, ако има и руски газ, но без посредници, това ще осигури добър газов баланс. Казвам без посредници, защото те противоречат на икономическата логика и са престъпление спрямо българския народ.

- Първите коментари след създаването на Стратегическия институт бяха, че правите кабинет в сянка. Така ли е?

- Не случайно в моето експозе при представянето на Института споменах точно тази тема, за да разсея още в началото подобни спекулации. Да, много от участниците са били свързани с едно или друго управление назад във времето. Но истината е, че ние не работим с политически партии. Да, имаме хора от целия спектър, но точно това прави Института наистина стратегически, защото обхваща цялото политическо пространство. Ние се занимаваме с проблемите на държавата, не с проблемите на партиите. Няма да се намесваме в предизборната кампания.

- Какъв диапазон от време сте си поставили като цел за изработването на националната доктрина?

- Не е само по силите на Института да изработи тази доктрина. Има и много други организации, които трябва да се включат - университети, бизнес структури, неправителствени организации. Това трябва да е общонационално дело, а не доктрина на една или друга партия, на един или друг институт. С идеята за национална доктрина искаме да хвърлим ръкавицата към държавата. Някой трябва да зададе тона. Той може да се зададе и от президента, тъй като има стратегически съвет. Но до този момент той не успя да изработи нещо дългосрочно. Ако под егидата на една институция като президентската се съберат такива тинк-танкове като нашия, мисля че може да се получи хубав национален документ, който да бъде разгледан и приет от Народното събрание и да стане основополагащ за следващите управления.

- Чуха се коментари, че Институтът е основа на бъдеща президентска партия. Вярно ли е това?

- Категорично не. Ако президентът иска да направи партия, сам ще се заеме с това. Но досега не виждаме подобни индикации.

- Печели или губи БСП от войната с Румен Радев, която в последните седмици стана особено ожесточена?

- Със сигурност губи. БСП загуби много още през миналата година заради отношението си към държавния глава преди и на президентските избори. През 2021 г. партията имаше възможността да бъде водеща политическа сила, но изпадна от челните позиции още на 4 април. И причината е много проста. Обществото бе разделено по остта промяна - статукво. Отношението на БСП към носителя на промяната даде основание на много хора да си мислят, че едва ли не БСП е против президента, тоест против промяната, тоест от страната на ГЕРБ. Това създаде немалък отлив от БСП като гласоподаватели, което за съжаление продължи като тенденция през цялата 2021 година. Днес наблюдаваме това противопоставяне в още по-големи размери и още по-ожесточено. Това ми дава основание да смятам, че ще има отрицателен ефект на предстоящите избори, дано не съм прав. Стратегическа грешка е да се караш с най-рейтинговия политик, особено когато си бил в основата на неговото издигане.

- Върховният касационен съд отмени наложеното Ви от Корнелия Нинова партийно наказание. Чувствате ли се удовлетворен?

- Да, разбира се, чувствам се удовлетворен. Справедливостта възтържествува. На всички е ясно, че на този тип отношения в БСП им мина времето и са една от причините партията да се намира в долна партерна позиция, която надявам се ще се промени на  изборите. Моята реабилитация означава възстановяване на всички права, които ми бяха отнети на 19 февруари. Обявих, че няма да си търся само едно от тях - връщането на председателството на градската организация.

- Как бе посрещната новината за реабилитацията Ви в самата партия?

- На 27 юли имах чувството, че е настъпил рождения ми ден за втори път, тъй като телефонът не спираше да звъни с поздравления. И това продължи още няколко дни. Обаждаха ми се не само хора от партията, а много широк спектър. Което говори, че това решение не е важно само за мен и за справедливостта. То е важно за БСП и сигналите, които излъчва навън. Решението на съда даде надежда на много хора, че този тип отношения в БСП не могат да продължават безнаказано, че могат да бъдат спрени.  

- Каква е оценката Ви за участието на БСП в управлението?

- За съжаление противоречива. От една страна положителна, свързана със социалните достижения. Въпросът е доколко хората го разбраха и ще го отчетат подобаващо под формата на гласуване за БСП. Това ще е най-голямата оценка за партията. Надявам се избирателите да отчетат огромния социален пакет от над 20 милиарда, който БСП настояваше и се прие в бюджета за 2022 г. Но за сметка на това има други проблеми, които като че ли засенчват тези успехи.

- Кои са те?

- Войната в Украйна и отношението на правителството както към Русия, така и към износа на оръжие. Това са теми, която нашият електорат приема много болезнено. Липсата на реакция по отношение на изгонените руски дипломати, от гледна точка на това да се спре подобно действие, също прави БСП съучастник.

- Как възприемат редовите социалисти топлата дружба на БСП с идеологическия опонент Демократична България?

- Коалицията стана възможна заради една голяма задача - демонтажа на модела ГЕРБ и да се промени България. Ще видим на 2 октомври как избирателите са разбрали тази промяна. Това също води до много вътрешни противоречия - отношението към Русия, отношението към доставките на газ от "Газпром", отношението по темата с Република Северна Македония, която е много болезнена за  почти всеки български гражданин.

- Отново предстоят избори. Какви са очакванията Ви за резултата на БСП?

- Да бъде по-добър от миналогодишния през ноември. Има много скептицизъм, но нека изчакаме оценката на избирателите. Каквито задачи постави градската организация, ще ги изпълня. Листовки на всички листи не мога да раздавам, но листовки на Корнелия Нинова в 25 МИР сигурно ще раздавам, защото членувам там.

- Виждате ли отново БСП във властта и с какви партньори?

- Ако ПП, които са претендент за първа политическа сила, имат възможността да направят правителство, със сигурност ще го направят с ДБ и с БСП. Този път обаче трябва да си вземем поука от начина, по който се формира коалицията преди повече от 6 месеца. Червените линии трябва да станат задължителни. Теми като газ, война, Македония и други трябва предварително да се изговорят. БСП не може да става мним съучастник на едни или други проблемни решения. По време на Тройната коалиция плоският данък бе предложение на НДСВ и на ДПС, които бяха либералният вектор в онази социално-либерална коалиция. Само че до ден днешен плоският данък се приписва на БСП и е обвинявана за него. Дано сега БСП да не бъде обвинявана за износа на оръжие за Украйна и за отстъплението за Република Македония

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай