Калина Константинова разкри ще има ли нови избори

Защо ПП забърза учредителното си събрание

Калина Константинова разкри ще има ли нови избори | StandartNews.com

Ще има ли нови избори и затова ли „Продължаваме промяната” проведе бързо учредителното си събрание? Отговор на този въпрос даде вицепремиерът Калина Константинова.

Тя отхвърли коментарите, че ПП се готви за нови избори. „Знаете, че чисто административно подготовката и документите – по време на кампанията нямахме възможност да ги изготвим по време на кампанията. Сега обаче успяхме да финализираме процеса”, подчерта тя.

„Не мисля, че имаше нещо символично в момента, който избрахме за учредяването на партията. Просто дойде моментът да извървим и този път и да формализираме това, което вече правим”, коментира Константинова.

Тя даде оченката си за мандатоносителите Настимир Ананиев и Константин Бачийски. „Истината е, че чудесно се сработихме с колегите и през целия път те са били до нас. Те са прекрасни конструктивни партньори. Нашият път ще продължи да бъде с тях. На този етап ние сме единна парламентарна група и продължаваме във формат, в който сме”, заяви Константинова по повод трите по-малки партии, чиято регистрация използва ПП за регистрация в парламентарния вот и какво ще е тяхното по-нататъшно участие в парламентарната група.

Тя коментира и единството на коалицията. „Когато имаме едно общество, което е толкова фрагментирано, и един парламент с толкова политически партии – ние сме едно отражение на това, което са мненията на обществото, същото нещо се случва и в нашата коалиция. Реално в споразумението, което подписахме, сме отворили над 90 процента от приоритетите, които ни обединяват. Всички допълнителни неща – е въпрос на преценка, оценка, гласуване и финален избор на базата на критерии. Не сме очаквали, че ще има нещо по-различно. Факт е, че никой до момента не се е отметнал от нито едно решение, които сме взели преди да влезем в коалицията”, категорична беше Константинова.

Тя коментира и скандала, който избухна, след като външният министър Теодора Генчовска на закрито заседание в парламента заяви, че страната ни има две външни политики спрямо Северна Македония - тази на Кирил Петков и тази на МВнР.

"Ще коментирам, че всеки един от нас, в неговия ресор изпълнява тази позиция, приета от парламента. Всеки има задачи и комуникации, но никой не се отмята от тази, която ни е дадена от парламента", каза Константинова.

На въпроса, дали ще вдигнем ветото за Скопие до края на френското председателство на ЕС, което приключва на 31 юни, Константинова заяви:

"Амбициите са прекрасно нещо. Вие видяхте, че от първия ден се опитваме да работим по нещата, които бяха занемарени. Стига всичко да се изпълнява по начина, по който е заложено, не виждам никакъв проблем да се извърви този път".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай