Калфин: Социалната политика е приоритет на правителството

Калфин: Социалната политика е приоритет на правителството | StandartNews.com

Вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин заяви на днешната пресконференция за отчета на първите 100 дни от работата на кабинета, че социалната политика е приоритет на правителството.

Калфин заяви, че подобряването на жизненото равнище и качеството на живот са една от основните цели на управляващите.

"Понеже много спекулации се чуват през последните месеци трябва да ви кажа, че миналогодишните решения за различни социални мерки са взимани сигурно с добро намерение, но за съжаление в края на ноември месец просто не стигаха парите, за да се довършат тези мерки", каза Калфин и посочи, че тогава не са достигали 55 млн. лв., за да се довършват всички програми.

"Желанието да се правят реформи и да се променят към по-добро и по-справедливо решение, натрупани проблеми мисля, че присъства. То е видимо и съм уверен, че ако така продължим в следващите месеци, ще имаме и много конкретни резултати, свързани с тази тема", каза Калфин.

"Нормално бе да изчакаме окончателния текст за прехвърлянето на фондовете. Докато това не се приеме няма повод и законово основание и за това няма хора, които да са прехвърлили парите си от Универсален пенсионен фонд към в системата на Държавното обществено осигуряване", коментира още той.

"В закона, който беше приет през декември, е предвиден редът и начинът на избор на лицата, които са предвидени да се осигуряват само във Фонд „Пенсии" на ДОО, както и реда и начина за превеждането на средства от индивидуална партида, от Универсален пенсионен фонд във Фонд Пенсии", обясни Калфин.

"Министерство на финансите, което е инициатор на това законодателство представя в момента нов законопроект, който запазва правото на избор, дали прехвърлянето от един фонд в друг може да бъде еднократен или многократен избор", каза Калфин.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай