Калфин: Сега е моментът да си приберем партийните претенции

Калфин: Сега е моментът да си приберем партийните претенции | StandartNews.com

София. Не е редно да се направи правителство, което да е с някакъв хоризонт, било то няколко месеца или една година. Това би означавало веднага да започне предизборната кампания за следващите избори. Сега е моментът да се прояви национално съгласие и национална отговорност и малко да си поприберем партийните претенции, коментира още депутатът. Това заяви председателят на парламентарната група на АБВ Ивайло Калфин след лидерската среща в парламента.

Според АБВ решението за стабилна коалиция е между ГЕРБ и БСП и обясни, че АБВ също биха се ангажирали с това, но за съжаление БСП са отказали участие в такава коалиция. Трудно може да се събере коалиция , която да е ясно дефинирана, да събере мнозинство в парламента, оттук нататък е въпрос на диалогичност ГЕРБ и РБ да търсят съгласие по основните теми, каза той.

Ако в програмата на дясното управление могат да влязат елементи, които са на левицата, мисля, че не само ние, но и другите нейни представители трябва да погледнат благосклонно. Ако левицата казва това е дясно управление и отричаме всичко – това е деструктивно поведение, обясни Калфин.

По думите му търсенето на съгласие от всички политически сили по какъв начин да започне управлението е бил правилният начин. „Логиката беше, че е лош вариант да отидем на нови избори – на практика политиците не харесват резултата от изборите и пращат на поправителен избирателите, абсурдно е това нещо, както и не е редно да се направи правителство, което е с някакъв хоризонт било няколко месеца или една година – това значи веднага да започне предизборната кампания", обясни Калфин.

„Уточнихме се ,че най-голяма стабилност има една конструкция, на която в основата са ГЕРБ и Реформаторския блок , те най-вероятно ще се насочат към коалиционно споразумение и ще сформират коалиция, която е ясно дефинирана. Тази коалиция няма мнозинство в следващия парламент", допълни той и каза още , че преди да предложат правителство те ще предложат на всички политически групи основните елементи от програмата му, където ще могат да е дадат мнения и предложения. „Тогава ще се изясни кой би могъл да подкрепи правителството и по кои теми", коментира Калфин.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай