Калфин: Пенсионният фонд трябва да е по-отделен от бюджета

Калфин: Пенсионният фонд трябва да е по-отделен от бюджета | StandartNews.com

София. Ако искаме да създаваме възможности на пенсионния фонд, той трябва да бъде по-отделен от бюджета", заяви социалният министър Ивайло Калфин в предаването „Събуди се" по Нова тв. Той обясни, че в момента пенсионната реформа гарантира мизерни пенсии. И изтъкна, че „Няма стоящи пари някъде, които някой да иска да раздава".

Целта на реформата е пенсионният фонд да стане по-независим от държавния бюджет, каза Калфин. И обясни начините– да се увеличи възрастта за пенсиониране, да се увеличи вноската или да се променят условията за категорийните работници.
От замразяването на пенсионната възраст страдат пенсионерите, защото получават ниско обезщетение, категоричен бе социалният министър.

„Моята работа е да потърся диалог със социалните партньори и да потърсим схема, която е най-приемлива", коментира още Калфин. И увери, че обаче няма да подкрепи отлагането на реформите.

„Не намирам нито един аргумент за замразяване на сегашната система", обясни още министърът. И обясни, че може да подкрепи искането на синдикатите за криминализиране на неплащане на вноските.

Социалният министър коментира и евентуални промени в майчинските. По-добре обезщетенията за първата година да останат както досега – да се изчисляват върху дохода от последните 18 месеца, смята той.

Остава и идеята за така нареченото „плащане на детски в натура", каза още Ивайло Калфин. И даде пример с плащане на таксата за детска градина, а не да се дават пари на родителите на ръка.

„Като казваме, че ще се стимулира тридетния модел, това не значи, че четвърто и следващи деца ще останат без грижи", заяви още той. „Когато говорим за държавна политика за семейства с три деца, не трябва да мислим само за тези с повече от три", продължи Калфин.

Социалният министър бе категоричен, че трябва да се различава терминът „отговорно родителство". Не само да се отпускат средства, а държавата да помогне за отговорното родителство, смята още той.

Отказвам за пореден път да се замрази пенсионната възраст, каза вчера Ивайло Калфин. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай