Калфин: Няма да има оскубани полицаи

Калфин: Няма да има оскубани полицаи | StandartNews.com

Натрупването на неползван отпуск не е нормално, смята социалният министър

Няма да има оскубани полицаи, повярвайте ми. Това каза в кулоарите на парламента вицепремиерът Ивайло Калфин по повод намерението на управляващите да орежат социалните придобивки в сектор "Сигурност" и последвалия отказ. Той все пак посочи, че полицейските придобивки не са в неговия ресор, а в този на вътрешния министър Румяна Бъчварова.

Калфин припомни, че при приемането на пенсионните промени за сектор "Сигурност" през лятото ресорните министри са поели ангажимента в 6-месечен срок да направят диференциране на длъжностите на заетите в МВР и Министерство на отбраната. "Този срок вече изтича", напомни вицепремиерът. И се обяви за дебат около продължителността на полицейската отпуска. Предложението на финансовото министерство бе тя да се намали от 30 на 20 дни. "Хубаво е да се чуят различни аргументи, не съм чувал нито в едната, нито в другата посока досега. Доколкото знам и от полицаите, на практика те до голяма степен не ползват тези отпуски, а натрупването на значителни отпуски също не е нормално", заяви Калфин. По думите му този проблем стои и в държавната администрация, където наскоро се сблъскал със случай служител да има 400 дни неползван отпуск. "Съгласете се, че отпуската е за това човек да може да се възстанови, а не да събира, когато напусне службата", заяви Калфин.

Близо 2000 полицаи са подали рапорти за напускане през тази година, като 500 от тях са от началото на протестите, съобщи в парламента вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова. За сравнение през 2013 и 2014 г. системата са напуснали около 4500 годишно, посочи тя. Според Бъчварова този отлив няма да създаде проблем в работата. В същото време текат конкурси за над 500 позиции в МВР. За някои директорски места имало по 6-7 кандидати.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай