Калфин с тежка прогноза. Кой ще страда

Много тъжна и неприятна гледка е това, което се случва в парламента, каза той

Калфин с тежка прогноза. Кой ще страда | StandartNews.com

"Много тъжна и неприятна гледка е това, което се случва в парламента. За съжаление, политическите сили са абсолютно негодни и неспособни да правят това, което се очаква от тях, а то е да осигурят нормално управление на държавата и нормална опозиция. Ако не могат да изберат председател на Народното събрание, очевидно, че много трудно ще се разберат за някакъв вид управление, но защо гражданите непрекъснато трябва да страдат заради некадърни политически лидери." Това каза Ивайло Калфин, бивш външен министър, бивш вицепремиер и социален министър, изпълнителен директор на Европейската фондация за подобряване на условията на живот и труд.

Калфин прогнозира, че ако сега се стигне до приемане на Бюджет 2023 - в подготовка на нови предсрочни избори, това ще е предизборен бюджет, от който ще страдат икономиката и българските граждани. Той припомни приемането на предходния бюджет на страната, който беше също в условия на предизборна обстановка:

"И се прие един бюджет, в който всеки предлагаше какво ли не, без никой да има намерение да носи отговорност за изпълнението му. Видяхме това докъде доведе". 

"Държавата не изчезва с това, че политическите партии са неспособни да си решат проблемите, сигурно ще намери краткосрочни мерки, за да помогне максимално. В ничий интерес не е това да няма правителство, което да даде увереност и по-дългосрочен хоризонт. В момента на икономиката се нанасят щети, от които ще берем горчивите плодове след години", каза още Калфин, цитиран от БНР.

Според него не е добре да има правителство на малцинството, защото това би означавало за всяко гласуване на парламента да се правят пазарлъци: "Най-добре е да има правителство с ясно мнозинство. Не е задължително да е от партии, които да се обичат".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай