Какво се крие зад провокацията към УХТ?

Политически интриги могат да препънат български университети за международни проекти

Какво се крие зад провокацията към УХТ? | StandartNews.com

Успехът

На 19.02.2020 г. българското правителство, чрез министъра на земеделието, храните и горите, сключва Меморандум за сътрудничество с Международната организация по лозата и виното (OIV). За целта лично генералният директор на организацията, г-н Пау Рока, е в София. В залата на Министерски съвет присъстват още министър-председателят Борисов, посланикът на Испания Н. Пр. Алехандро Поланко и други официални лица. Документът е сериозен международен успех за България. По силата на неговите клаузи страната ни получава изключителното право да развива световната магистърска програма „Master of wine“.

Това решение ни позиционира на престижното трето място непосредствено след двете водещи винарски държави и техните специализирани висши училища, съответно университета в Монпелие (Франция) и университета „Дейвис“ в Калифорния (САЩ). Признанието е огромно, тъй като 18 други висши училища от 15 държави чакат на редицата от години, но след посещенията и оценката на експертите изборът на OIV пада върху България. Определен е и българският партньор, а именно Университетът по хранителни технологии в Пловдив.

Лично генералният директор на Международната организация, г-н Пау Рока, през последните две години посещава неколкократно Пловдив и УХТ, като изнася открити лекции пред студенти, преподаватели и представители на дипломатическия корпус.

Катализатор на целия процес е Европейската лига за икономическо сътрудничество и нейният президент за България и Балканите, г-н Бранимир Ботев, който успява да постави във фокуса на вниманието българските университети и научен потенциал, както и да организира визитите и срещите на най-високо ниво на г-н Рока в България.

На 07.10.2021 г. страните по Меморандума разширяват още повече приложното му поле чрез подписаната двустранна декларация, включваща и пътна карта за ключови дейности. По-конкретно, Пловдив и Розовата долина са определени за района, в който със съдействието на OIV ще бъде изграден единственият по рода си геномен център за засаждане, развитие и изследване на всички автохтонни сортове на Vitis Vinifera, познати на лозарите по света. Ще бъде създадено и специализирано лозарско стопанство под егидата на OIV,  където ще се осъществява научно и практическо обучение на студентите, и ще се прилагат експериментални и иновативни решения в областта на лозарството и винарските технологии.

Не на последно място, OIV потвърждава намерението си да открие офис (филиал) в България, който ще се ситуира на територията на УХТ в Пловдив. Това решение е без аналог в близо 100-годишната история на Световната организация, която е една от най-старите междуправителствени организации в света изобщо.

През май 2022 г. научният съвет и бордът на OIV  утвърждават научно-изследователската и преподавателската програма за УХТ и България.

За да разширят потенциала на вече постигнатите договорености, на 29.09.2022 г. трите водещи пловдивски университета в сферата на хранителните технологии, биотехнологиите и здравето, а именно Университета по хранителни технологии, Аграрния университет, и Медицинския университет, обединяват усилията си в научно-изследователски и приложен консорциум.

Перспективите пред УХТ и другите български университети са блестящи, но ...

Скандалът

На 24.10.2022 г. в УХТ се появява Константин Бачийски, председател на партията „Средна европейска класа“ от Бургас и депутат от ПП. Той заявява на група сащисани студенти, че е „световно известна личност в над 150 държави“ и е поканен да им изнесе лекция за „борба с корупцията“. „Лекцията“ няма нищо общо нито с науката, нито със спецификата на университета, а очевидно има характер на политическа акция.

Ректорът и преподавателите на УХТ реагират своевременно и приканват народния представител да си тръгне, тъй като Законът за висшето образование изрично забранява политически мероприятия в българските държавни университети. За безпрецедентния случай ректорът е сезирал Председателя на НС, Служебния министър на образованието и науката, Председателя на Комисията по образованието и науката в 48-то НС, Председателя на Националното представителство на студентските съвети и други компетентни институции.

Фактите

Няколко дни по-късно, на 3.11.2022 г. студентите от УХТ напълниха аулата на университета в подкрепа на своята Алма Матер и ясно изразиха тревогата си, че ако организираните скандали срещу УХТ продължат, това ще се превърне в пречка за тяхната реализация, а международното участие и програмите, в които е включен УХТ, могат да бъдат бламирани. „Става въпрос не само за перспективите и бъдещето на университета, но и за всеки един от нас“, заявиха студентите.

Междувременно България и Министерство на образованието и науката ще получат повече от всякога европейски средства за развитието на научни изследвания, в т.ч. и за създаването на Център по компетентност в сферата на храните, хранителните добавки и технологиите. Става въпрос за огромни перспективи, свързване на науката с бизнеса, потенциал за международна реализация на българските университети и техните студенти. И разбира се за много пари.

А, дали по стар български обичай някой не се опитва да организира смяна на професионалното ръководство на УХТ и да сложи политически правилните хора на тяхно място, за да се възползва от вече постигнатите международни програми и споразумения? Ако досега е трябвало да се полагат труд и усилия, в бъдеще предстоят резултати и успехи, които е много хубаво да получиш наготово. Ще продължим да следим развитието на темата и да търсим отговори на поставените въпроси.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай