Какво се чака до седмици? Росен Христов говори за "Джемкорп"

За момента няма установени щети за България

Какво се чака до седмици? Росен Христов говори за "Джемкорп" | StandartNews.com

В момента действа писмото за едностранно прекратяване на меморандума с "Джемкорп" (Gemcorp Holdings) и "Ай Пи 3" (IP3 Corporation). Това каза служебният министър на енергетиката Росен Христов по време на изслушване във временната комисия за установяване на всички факти и обстоятелства, свързани с подписването и прекратяването на Меморандума за 1 млрд. долара с Gemcorpи  IP3 от правителството на Кирил Петков. По думите на Христов едностранно прекратяване ще влезе в сила след около 2-3 седмици.

Министърът уточни, че първо е изпратено писмо с искане за прекратяването на меморандума по взаимно съгласие, но документът не е подписан от ответните страни. След като това не се е случило, Христов е изпратил писмо за едностранно прекратяване, което ще влезе в сила 30 дни след изпращането му. Междувременно са получени писма от двете компании, че са съгласни с прекратяването и нямат претенции, но от тях не е подписано споразумение за прекратяване по взаимно съгласие. "Т.е. в момента действа моето писмо за едностранно прекратяване, което де факто ще прекрати меморандума след около 2-3 седмици“, заяви Росен Христов, цитиран от novini.bg. Според него компаниите изчакват срока за едностранно прекратяване на меморандума.

За момента няма установени щети за България, но това е, защото все още не приключила пълната проверка на Министерството на енергетика, коментира още служебният енергиен министър. Христов добави, че тече проверка и за щети, причинени от изтичане на информация. Подаден и е доклад до ДАНС, съдържащ всички индикации и опити за получаване на информация, за да може компетентните органи да преценят дали това е свързани с меморандума и до каква степен каква информация е била предоставена и има ли щети или не за страната.

Министър Христов добави, че този меморандум е толкова е всеобхватен, че включва "всичко, което дори е близо до енергетиката". Той посочи, че най-обемният проект по Плана за възстановяване и развитие е за закупуването на батерии и изграждането на огромен парк за съхранение на енергия, както и изграждане на електроцентрала на геотермална енергия. "Тези проекти очевидно попадат под меморандума, но нямаме конкретни данни някои от тези фирми да е свързана с някои от тези проекти", завърши служебният министър на енергетиката.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай