Какво очаква Скопие от визитата на Петков: Кандидат-премиерът

Димитър Ковачевски се надява да изгради конкретни и приятелски отношения

Какво очаква Скопие от визитата на Петков: Кандидат-премиерът | StandartNews.com

Номинираният за министър-председател на Северна Македония Димитър Ковачевски се надява да изгради конкретни и приятелски отношения с българския премиер Кирил Петков. Това стана ясно от негово интервю пред Македонската информационно агенция.         

По време на първото посещение на Петков в Скопие, планирано за 18 януари, Ковачевски очаква да положат основите за по-нататъшни разговори и форми на сътрудничество и напредък, но и размах на действие извън строго историческите рамки и определения, съобщи специално за БТА агенция МИА.

Ковачевски казва, че в целия процес няма да отстъпи от правото на самоопределение и от собствената идентичност и език, което е неотменимо право на всеки народ. "Затова в преговорите не можем да правим отстъпки, че сме македонци от Република Северна Македония, които говорят македонски език и имаме собствена идентичност", декларира премиерът. 

"Формирането на нови правителства у нас и в България дава нов шанс и надежда в разговорите, които водим с нашия съсед. Вече положихме основите за преговорите, които ни дават картина докъде са стигнали преговорите и как трябва да продължим. Вярвам, че извадихме поуки от разговорите до момента, а миналият опит ще ни помогне да бъдем по-подготвени и по-добри в преговорите. С новия премиер Петков очаквам, че ще изградим коректни и приятелски отношения, а риториката между двете страни ще бъде на високо ниво. Това е предпоставка за напредък. Сближаването и сътрудничеството между двете страни във всички области на живота е важна предпоставка за премахване на съмненията и заблудите. Готов съм да отворя нова страница в отношенията с България и да изградим искрено приятелство и по-добро бъдеще за двете страни. Гласът на омразата трябва да затихне. Имаме реално повече прилики, отколкото различия като държави и трябва да се концентрираме върху общия интерес. Само с такъв подход ще ни запомнят като лидери, преодолели балканските конфликти с европейски подход. Чрез политика на взаимно уважение, изграждане на бъдеще, сътрудничество и компромиси", категоричен е Ковачевски.

"При първото посещение на премиера Петков в Скопие очаквам да определим основите за бъдещите разговори и формите на сътрудничество и напредък, но и обхвата на действие извън строго историческите рамки и определения. Живеем в 21 век в Европа и това ни задължава като съседни държави към взаимно уважение, партньорство и изграждане на приятелство. Имаме огромен потенциал за развитие на конкретно сътрудничество в много области: икономика, инфраструктура, туризъм, образование и култура, подпомагане на европейската интеграция и сближаване на нашите народи и граждани. Този потенциал трябва да превърнем в работни задачи и предизвикателства пред двете правителства, компаниите в двете страни, двете общества и всички важни участници в тях. Възнамеряваме да влезем по същество в този процес, за да има резултат и да доведе до логично приближаване на позициите и дори да стигнем до точка, в която България ще бъде най-големият поддръжник на нашата европейска интеграция. Постигнахме това с Гърция и съм сигурен, че с добра воля и много работа ще по постигнем и с България", изразява оптимизъм той.

Изявленията на Ковачевски идват часове преди заседанието на съвета за национална сигурност, свикан в понеделник от президента Румен Радев, за да обсъжда отношенията със Северна Македония и българското вето за началото на преговорите й за присъединяване към ЕС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай