Събота,

Какво каза Калфин за Плана за възстановяване

От: Агенция Стандарт -
1429
Какво каза Калфин за Плана за възстановяване
A
A
A

"Абсурдно е да се сключва меморандум за публични пари с компания със съмнителни връзки", това каза в "Денят на живо с Наделина Анева" по NOVA NEWS бившият министър на външните работи Ивайло Калфин. 

"Меморандумът не е международен договор, това е намерение за бъдещи действия, ако има съмнение, няма проблем да бъде прекратен, колкото по-рано, толкова по-добре", каза още той.

Относно Планът за възстановяване Калфин заяви, че България е получила възможност да промени тотално икономиката си, но не се е възползвала, защото не сме поискали всички средства, които сме могли да вземем.

Според него управлението ни продължава да говори с недомлъвки, но държавата ни няма как да мине, без да поеме ангажименти за срокове за затваряне на въглищните централи.

"Вече 15 години сме членове на ЕС и не сме разбрали, че отпусканите средства са за да променим икономиката си към по-добро, а не просто да ги харчим", каза бившият външен и социален министър.  

По отношение на инфлацията, кризите и реакцията на тях у нас Ивайло Калфин заяви, имаме привнесена инфлация и в този момент трябва да се помага на тези в най-голяма нужда. Той потвърди, че намаляването на ДДС се практикува в различни страни, но за кратко и за определени продукти, дакато при нас падането на ставките в началото на пандемията от COVID въобще не се е отразило на цените. Бившият социален министър не вижда и положителен резултат от таван на цените, което е краткосрочна мярка, след която има риск от рязко вдигане на цените.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички