Какво каза Калфин за Плана за възстановяване

Абсурдно е да се сключва меморандум за публични пари с компания със съмнителни връзки, каза бившият министър

Какво каза Калфин за Плана за възстановяване | StandartNews.com

"Абсурдно е да се сключва меморандум за публични пари с компания със съмнителни връзки", това каза в "Денят на живо с Наделина Анева" по NOVA NEWS бившият министър на външните работи Ивайло Калфин. 

"Меморандумът не е международен договор, това е намерение за бъдещи действия, ако има съмнение, няма проблем да бъде прекратен, колкото по-рано, толкова по-добре", каза още той.

Относно Планът за възстановяване Калфин заяви, че България е получила възможност да промени тотално икономиката си, но не се е възползвала, защото не сме поискали всички средства, които сме могли да вземем.

Според него управлението ни продължава да говори с недомлъвки, но държавата ни няма как да мине, без да поеме ангажименти за срокове за затваряне на въглищните централи.

"Вече 15 години сме членове на ЕС и не сме разбрали, че отпусканите средства са за да променим икономиката си към по-добро, а не просто да ги харчим", каза бившият външен и социален министър.  

По отношение на инфлацията, кризите и реакцията на тях у нас Ивайло Калфин заяви, имаме привнесена инфлация и в този момент трябва да се помага на тези в най-голяма нужда. Той потвърди, че намаляването на ДДС се практикува в различни страни, но за кратко и за определени продукти, дакато при нас падането на ставките в началото на пандемията от COVID въобще не се е отразило на цените. Бившият социален министър не вижда и положителен резултат от таван на цените, което е краткосрочна мярка, след която има риск от рязко вдигане на цените.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай