Какво каза Генчовска за македонския език

София и Скопие подписаха двустранен протокол към Договора за добросъседство и приятелство

Какво каза Генчовска за македонския език | StandartNews.com

"България не прави отстъпление по отношение на позицията си за официалния език на РСМ. Изцяло се съобразяваме с решението на Народното събрание, според което България не признава този език. В контекста на останалите 26 членки, обаче, това е по-специфично - те имат свои позиции и ние по никакъв начин не можем да ги задължим да приемат нашата. Българската позиция обаче е гарантирана в цялата преговорна рамка".

Това каза на брифинг външният министър в оставка Теодора Генчовска, след като София и Скопие подписаха двустранен протокол към Договора за добросъседство и приятелство. Документът ще бъде част от преговорната рамка на Скопие за еврочленство и съдържа мерки за учебните програми по история, говора на омразата и културата.

Българският министър на външните работи дава пресконференция след церемонията по подписването на протокола.

"Протоколът съдържа изключително амбизциозни мерки, които на практика имат за цел да решат много от отворените въпроси. Това не е документ само по себе си, а интегрална част от пакета на т.нар. "Френско предложение". Оттук насетне продължаваме работата на ниво "експерти" с когелиге от РСМ", каза Генчовска, предава БНТ.

Тя заяви, че оттук нататък зависи единствено от Северна Македония кога страната ще се присъедини към ЕС и колко време ще се проточи преговорния процес.

"При насрочване на дата за първата междуправителствена конференция от Чешкото председателство на ЕС Република Северна Македония ще има политическа междуправителствена конференция. След това тя трябва да стратира процедура по промяна на Конституцията си с цел включването на българите в нея. Едва след този процес ще има втора междуправителствена конференция, след което ще започне реално преговорният процес. Този период зависи от властите в РСМ - може да продължи 3 месеца, както беше при промяната на името на държавата, може да продължи и 2 години.", подчерта тя.

Реалните преговори с Албания ще започнат веднага след първата междуправителствена конференция. По думите й следващите стъпки би трябвало да доведат до вписването на българите в Конституцията на РСМ. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай