Събота,

Какви са плановете на "Промяната"? Говори Андрей Гюров

От: Стандарт -
536
Какви са плановете на "Промяната"? Говори Андрей Гюров
A
A
A

В „Продължаваме Промяната” не са разговаряли за втори вариант на кабинета. От партията вярват, че в парламента има депутати, които не са стока, не са купувани, имат чест и достойнство. Това коментира в „Здравей, България” председателят на парламентарната група на ПП Андрей Гюров.

„Има лидери, чиито чекмеджета са пълни с пачки и кюлчета. Това са хората, които си мислят, че депутати могат да бъдат пазарувани. Ние разчитаме на съвестта и достойнството на българските депутати”, каза още той.

От ПП приемат вота на недоверие като един оздравяващ момент за управлението. „Ние досега имахме 134 депутати, но в тях имаше една група, която се управляваше по-скоро като бизнес проект. Излизането на този бизнес проект от управлението, но попълването на управлението и мнозинството с хора с чиста съвест - може да направи много по-силна подкрепата за правителството”, смята Гюров.

Той разкри, че на този етап обсъждат формирането на ново мнозинство, което да се обедини около принципи и приоритети. „Когато направим тази формула на подкрепа - тогава ще се водят и персонални разговори. Не говорим с партии, защото казахме, че това е ясна червена линия. Не можем да разговаряме с партии, които на първия ред в НС имат депутати от листа „Магнитски”. Не можем да разговаряме с ГЕРБ, докато лидер ѝ е Бойко Борисов”, категоричен е Гюров. 

Според него сега отговорността е на тези, които са вдигнали вота на недоверие, да съберат 121 депутати. „Ако наблюдавам техните реакции в зала, на улицата и по телевизионните студиа - усещам нервност и несигурност дали ще успеят да съберат достатъчно депутати”, каза още Гюров. И уточни, че дори да не мине вотът на недоверие, трябва да подновят разговора и диалога в парламента, за да се намери подкрепящо мнозинство.

Гюров бе категоричен, че за „Продължаваме Промяната” ще бъде по-добре да се отиде на избори. „В момента, в който ние спечелихме близо 26% на предишните парламентарни избори, беше ясно, че за нас, като ПП, ще бъде по-добре да отидем на избори и тогава като първа политическа сила да увеличим своята подкрепа и да имаме много по-добра позиция, в която да формираме правителство. Въпросът е какво е добре за българския народ. В момента не вярваме, че отиването на избори е добре за държавата”, обясни той.

Той поясни, че в последните дни вижда как държавният глава Румен Радев смята, че президентството е единственият оазис на стабилност, който може да прекара страната през кризата. „Не мисля, че това е много адекватна позиция. Ние продължаваме да имаме диалог с президента. Що се отнася до важните неща за страната ще имаме разговори и ще разчитаме на подкрепа”, заяви председателят на парламентарната група на ПП.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички