Сряда,

Рашков с промени в МВР, какво става с магистралите и язовирите

От: Агенция Стандарт -
3118
Рашков с промени в МВР, какво става с магистралите и язовирите
A
A
A

Обсъждаме структурни промени в МВР. Това заяви министърът на вътрешните работи Бойко Рашков. По думите му те няма да намалят способността на министерството да изпълнява своите задачи и функции.

„Ние няма да се лишим от кадри и да нямаме възможност в ситуация като днешната - на военни действия, да не можем да обезпечим сигурността на стратегическите обекти. Трябва да имаме резерви, за да можем да реагираме при подобни инциденти. Структурни промени сме започнали да обмисляме на централно и местно ниво, има изготвен и математически модел. Министерството в голяма степен е застинало с десетилетия”, добави той.

Министърът уточни, че ще бъдат направени и промени в Наказателно-процесуалния кодекс.

„Няколко пъти аргументирах тази потребност в парламентарната Комисия по вътрешен ред и сигурност. Промените ще са в четири направления. Част от тях касаят образуването на досъдебни производства, извършването на някои действия по разследванията и др. Ако законите не са актуални, те не могат да обслужват днешните отношения. Работим в тази посока”, обясни Рашков.

Бойко Рашков коментира още, че има трикратно увеличение в броя на образуваните досъдебни дела за престъпления по време на изборите.

„Миналата година за първи път провеждането на честни избори у нас постигна обществено полезните резултати, които се очакваха от МВР. В голяма степен служителите на МВР осъзнаха отговорността си и осигуриха провеждането на честни избори. Не мога да кажа, че на 100% изборите бяха честни. Направили сме си нашия анализ. Получили сме оперативна информация и си обясняваме как се е случило това. Не са ни стигнали силите навсякъде, за да можем да противодействаме ефективно и да започнем разследвания по различни случаи. Но, в сравнение с април месец, в периода юли - ноември регистрирахме трикратно увеличение на броя на образуваните досъдебни производства за престъпления против политическите права на гражданите и купуването и продаването на гласове. Толкова бяха свикнали да печелят избори някои хора, че действията на МВР ги изненадаха”, уточни вътрешният министър.

Той изтъкна, че никой досега не е обърнал внимание как се изграждат магистралите в България.

„Нещо характерно за миналата година, което не се е случвало, е да се обърне внимание по какъв начин се изграждат магистралите у нас- нито прокуратурата, нито МВР с предишното й ръководство, нито „Национална сигурност” са се интересували от това дали протичат законосъобразно нещата, а там се разходват много пари. Пита се, дали това бездействие е случайно. С идването на първия служебен кабинет, незабавно започнахме спешни проверки. Хвърли ли сме сериозен ресурс да изясним тези въпроси още миналата година. Пита се къде са тези ръководители, които сега са народни представители , да кажат защо по тяхно време не започна проверка как се строи магистрала „Хемус”, как се разходват средствата. Продължаваме да установяваме извършването на изключително тежки престъпления, присвояването на големи ресурси. Тези милиони не са на някой бизнесмен, те са на държавния бюджет”, допълни той.

По думите на Рашков проблемът не касае само магистралите, но ни язовирите у нас.

„За над 400 язовира, може би заради загриженост на предишните управляващи, са започнали спешни ремонти. Разходвани са суми, надхвърлящи многократно обичайните цени. Извършваме проверка. Привлякъл съм в МВР инженери и архитекти, във връзка с разходването на средства от комисията по „Бедствия и аварии”. Докато на власт бяха ГЕРБ там имаше около 80 милиона лева бюджет. Те са разходвали 2/3 за няколко месеца. Натъкваме се на случаи на разходване на средства, които меко казано учудват”, каза още Рашков.

Министърът добави, че са нарушавани основни принципи на върховенството на закона и правото. От 2018 година до днес Спецпрокуратурата не е придвижила 25 досъдебни дела и преписки, във връзка с дейността на 25 организирани престъпни групи у нас.

„Тези, които се опитват да четат лекции във фоайето на Съдебната палата защо мълчаха и бездействаха във връзка с нарушението по строителството на магистралите, ремонтите на язовирите, свлачищата и др. Защо мълчаха за отделените милиони за строителство на детска болница, което не е започнало и в момента. Не бяха предприели никакви действия във връзка с онези разкрития, които ние направихме във връзка с трансплантациите например”, каза още той.

В следващите дни МВР ще разпространи списък с над 100 фрапиращи случая, които структурите на вътрешното ведомство  са приключили.

„Изпратени са в прокуратурата. Те с месеци или с години стоят там и ние нямаме информация дали има движение по тях”, каза министърът.

На въпрос за разследването на АМ „Хемус” и очаква ли да се стигне до ниво министри Рашков обясни, че има няколко разследвания по темата, като сред досъдебното производство присъстват имена на министри. 

„Едно, което е приключило и вече 3-4 месеца отлежава в прокуратурата без решение. Тя си мълчи по този въпрос. Нищо чудно да е отказала да образува производство, няма да се изненадам. Няма нещо към което да се обърнем по темата за магистралите и да не напомня за нарушение или престъпление. Прокуратурата трябва да даде обяснение. Има разследване в „Националната следствена служба. Там се занимават с лица, заемащи висши държавни постове. Министри са, но няма да им кажем имената”, обясни той.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички