Как СпонджБоб прати ГЕРБ в бурното море

Поуката за Дани Кирилов: Ако не си Шекспир, не вдигай много шум за нищо

Как СпонджБоб прати ГЕРБ в бурното море | StandartNews.com
  • Поуката за Дани Кирилов: Ако не си Шекспир, не вдигай много шум за нищо
  • Предложението им за нова конституция с малък шанс да не се разбие в политическия талян

Ако не си Шекспир, не вдигай много шум за нищо. Ако беше жив, днес блестящият полски сатирик Станислав Лем, който между другото е бил юрист, сигурно би поправил крилатата си мисъл на: Ако не си Доналд Тръмп, не пиши във фейсбук. И така задочно щеше да предпази българския си колега Данаил Кирилов от гафовете, които го изхвърлиха извън министерския борд.
Заради един СпонджБоб и квадратните му гащи, той изпита на гърба си всичко - от осанна до разпни го. Само за ден фейсбук групата на умните и красивите, която го кодоши на тема кои са 250-имата, наричащи го Барни Ръбъл, скочи на 16 000.
Дали премиерът Бойко Борисов ще приеме или не оставката му, вече няма никакво значение. Защото Кирилов, за когото иначе казват, че е блестящ юрист, спасявал ГЕРБ неведнъж от какви ли не депутатски безумия, влезе за пореден път безразсъдно смело в окото на политическата буря, като разби собстената си кариера и допълнително разклати лодката на любимата си партия.
Изпуснатата фраза от правосъдния министър по време на едно от най-знаковите мероприятия на Иван Гешев измести темата от преброяването на прокурорите и съдиите, които застават зад независимостта на съдебната система, върху

преброяване на феновете на култовия сериал за Флинтстоун
А меметата с Кирилов, които заливат дни наред социалните мрежи, се оказаха доста сериозна конкуренция на видеоклиповете с ковчези и бесила, пускани от Отровното трио да поддържат затихващия интерес към протестите.
Докато народът с веселие изпраща правосъдния министър, за политиците 15-ата оставка в кабинета Борисов изобщо не предизвиква усмивка. Овакантеното кресло точно на този министър в момента, в който управляващите преговарят за нова конституция и Велико народно събрание, е един от политическите куриози, които са си нашенски патент.
Поне заради това изборът за наследник не би трябвало да се проточи.
Само час след декларираната оставка на Кирилов, медиите веднага завъртяха за наследник името на именития конституционалист Георги Близнашки. Професорът от Софийския университет обаче побърза да пресече интригата, като заяви, че никой не е разговарял с него.

Едва ли бившият служебен премиер би си купил фабрика на 8 септември
влизайки в кабинет с устойчивост на ръба. И то само като правосъден министър. Далеч по-вероятно е да изчака с решението си по-сериозно завъртане на политическия рул в зависимост от есенните ветрове, които ще поразпръснат черните облаци.
Разбира се, не е за изключване и вариантът, при който в огнения стол, изгорил и Цачева, и Кирилов, ГЕРБ ще спази традицията и ще настани сегашната шефката на правната комисия в НС Анна Александрова. Казват, че макар да стои в сянка от прожекторите, тя е правист с огромен опит и би внесла баланс в системата.
Въпрос на време е да видим дали рокадата ще предвари или ще спъне 120-те подписа за внасянатето на предложението на ГЕРБ за свикване на ВНС и приемане на нова конституция. Преговорното трио Цвета Караянчева, Даниела Дариткова и Менда Стоянова тръгна лъкатушейки между членовете и алинеите на поправките, за които трябва мнозинство, по-голямо от депутатите на ГЕРБ.

Удари на камък с хората на Красимир Каракачанов
които бяха категорични: няма 120 подписа за внасяне на проекта в НС, ако шестте предложения за поправки на ВМРО не залегнат в проекта. Или поне част от тях. А те са: образователен ценз, задължително гласуване, гарантирани права и гражданство на всеки етнически българин, връщане на донаборната служба, гарантиране на семейството като съюз между мъж и жена. Ако дотук всичко е в графата приемливо за България и не съвсем за Европа, то в шестото условие е заложена бомба: законодателна инициатива за президента и право държавният глава да иска вот на недоверие на правителството. Самата хипотеза, че от подобна власт може да се възползва Радев, дори и да не получи втори мандат и никога да няма тази възможност, изправя косите на ГЕРБ. И минира отношенията с патриотите. Като министър, за който се предполага, че владее изкуството на войната, Каракачанов най-вероятно си е направил добре сметката. Ще се откаже от условие номер 6, ако останалите 5 минат. Или ще натиска за всичките, ако не иска нищо да мине.
За разлика от него,

доста по-гъвкаво влезе в играта партньорът му Валери Симеонов
Той декларира подкрепа за ВНС и промени в конституцията, но замълча дали ще настоява някои от 9-те предложения на НФСБ да влязат в проекта. Със сигурност обаче ще го направи по-късно и не по-малко ребром от Каракачанов. Все пак да не забравяме, че предизборната кампания - дали за редовен или за извънреден вот, тече с пълна сила. И всеки гледа да натрупа дивиденти първо за себе си.
Дори под условие патриотите да подпишат проекта на ГЕРБ, парафите за бъдещата нова конституция стават 116. А за влизането и в НС трябват 120. Предстоят трудните разговори на дамското трио с Воля, която вече каза пъво НЕ, после МОЖЕ БИ, и с независимите.
БСП твърдо отказва да влезе в дебата, въпреки че според социалистите много от червените депутати искат промени в конституцията и ВНС и очакват силен разнобой в парламентарната група.
Докато траят предизборните страсти около прекия вот за лидер,

БСП вълнението ще е предимно мъртво
а Нинова все повече ще заприлича на хиената, която вижда враг във всеки и във всичко.
Разклатеното политическо море се оказва все по-оплетено в стоманените мрежи на личните вражди, разделящи институциите. Затова и идеята на ГЕРБ за новата конституция може да последва съдбата на джета край Балчик, забил се в таляна.
Избягването на фаталния удар все по-малко зависи от ГЕРБ и все повече - от ДПС.
Само допреди седмица партията на Борисов гръмко заявяваше, че най-нежеланият партньор за бъдеща коалиция е Движението. Сега обаче, с извити ръце от патриотите, хората на Борисов стискат палци предварителната информация, че ДПС им казва НЕ, да се окаже предпоследна. Притесненията им обаче ще се окажат основателни, ако не е само слух поведението на Ахмед Доган при прочита на предложението им за нова конституция. Липсата на преамбюл го ядосала, свободните съчинения го разсмели, но като стигнал до края на текста, почетният председател направо го захвърлил.
Дори ситуацията да е хиперболизирана, като бял ден вече е ясно, че

в понятието РЕСТАРТ Борисов и Доган влагат различно съдържание
Докато цари политическото затишие преди първия парламентарен звънец, морето се обърна, а флаговете по бреговете почервеняха.
Сякаш да припомнят и на избягалите към плажа протестъри, и на загорелите политици, че вълните са опасни. А морето е твърде бурно и измамно, за да се влиза в него. Дори да си смелчак като Флинтстоун и съседа му.
За ГЕРБ и Борисов обаче друг избор няма - те отдавна са в дълбоките води. А излизането им зависи или от умението им да плуват, или от чужда помощ. Опасното вълнение в световния океан обаче кара дори спасителите да останат на плажа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай