Как сглобката взе да става смазка?! Четете само в Стандарт!

Едно изказване на Радев сплоти некоалицията

Как сглобката взе да става смазка?! Четете само в Стандарт! | StandartNews.com
  • Само за месец тропането по масата се превърна в почукване на вратата, заливането с отрова - пиене на кафе
  • Едно изказване на Радев сплоти некоалицията

 

Когато на 6 юни 2023 г. кабинетът "Денков" бе избран в Народното събрание, коалиция бе забранена дума. В ужаса си да не би случайно да я изрекат, ПП-ДБ иновативно нарекоха управлението сглобка. Бойко Борисов бащински им говореше за джентълменско споразумение, а ДПС със забавляваше със словесните им каламбури.

Повече от месец сглобката скърцаше, скрибуцаше, заяждаше. Лена дори заплаши със смс Десислава Атанасова, че ще я счупи. Но колкото повече живакът в термометрите качваше жегата навън, толкова повече градусът на напрежението падаше вътре в парламента. За да се стигне тази седмица до

  • историческата фраза на Бойко Борисов:

"Голямо мъжество проявиха и Кирил Петков, и Христо Иванов - да рискуваме партиите си, за да има редовен кабинет". До разкритието му, че управленската програма е на финалната права, а механизмът за вземане на кадрови решения между ГЕРБ и ПП-ДБ - почти готов. И до новата иновация - некоалиция!

Как сглобката взе да става смазка? Серия официални и неофициални разговори уточняваха цял месец конституционните промени и общите приоритети, трасирайки пътя на новия кабинет на ГЕРБ и ПП-ДБ. ДПС не е във властта, не участва в управлението. Още когато гласувахме казахме, че даваме шанс на България да има стабилно управление, евроатлантическо. Нищо повече, обясни народният представител от Движението Делян Пеевски. И подчерта, че единственото, в което ДПС ще се включи, е мнозинството от 160 народни представители за попълване на свободните места в регулаторите - ВСС, инспектората и др. Както и в мнозинството за промяна на основния закон.

Ние ще участваме в процеса за попълването на регулаторите, където се изисква това мнозинство, другите неща са изцяло на управлението, каза Пеевски.

Всичко започна с избора на ръководства на парламентарните комисии. Този знак, че

  • пантата на властта вече работи

ясно очерта управляващото мнозинство, опозицията в лицето на БСП и "Възраждане", както и особената роля на ИТН. Партията на Слави играе ту коректив, ту контра, ту задно колело, но все още е в потенциалното мнозинство за промяна на основния закон, което по думите на Борисов ще се реализира до края на годината.

Повторният избор на безспорния финансов авторитет Димитър Радев за гуверньор на БНБ, номинацията на Димитър Главчев за шеф на Сметната палата и на Станимир Михайлов за НЗОК потвърдиха, че разговорите в парламента бавно се превръщат в диалог, който прие без скандали механизма за разследване на главния прокурор.

Накрая едно изказване на Румен Радев окончателно смаза сглобката за властта. Украйна настоява да води тази война, обяви Радев не къде да е, а пред пилона със знамето на Рожен, превърнал се заради спора да го има или не в един от символите на разединението у нас. Думите на държавния глава рязко укрепиха евроатлантическото мнозинство и

  • пришпориха 100 БТР-а в помощ на Киев

Така само за месец тропането по масата стана почукване на вратата, заливането с отрова - пиене на кафе. Войните за постове пък се стопиха до спор за авторството на идеите. За да се стигне до политическото чудо най-голяма партия да признае заслугите на по-малка от нея. И така да даде коалиционен урок на партньора си.

Законопроектът за прекратяване на концесията на "Лукойл" върху пристанище "Росенец" е на ДПС, заяви в тв ефира Делян Добрев, слагайки точка на спора между Кирил Петков и Бойко Борисов кой има право първи да огласи общия проект на Движението, ГЕРБ и "Промяната". Млади са, ще се научат, покровителствено каза лидерът на ГЕРБ. И изтъкна, че разговорите по проекта са били водени с Христо Иванов.

Точно тук обаче друга снадка взе да бяга по ръбовете - тази между ПП и ДБ в София. Гръмко обявената кандидатура на Васил Терзиев за кандидат градоначалник на "Промяната", Демократична България и "Спаси София" поряза десните с новината да богатото ДС-минало в рода на бизнесмена. Кандидатурата срещна светкавичната реакция на старите седесари, които начело с Васко Кръпката, Богдана Карадочева и Теди Москов вдигнаха за кмет бореца срещу Държавна сигурност Вили Лилков.

Войната с обвинения и документи роди слуха, че

  • ПП-ДБ може да оттеглят Терзиев

и върна в играта версията, че Бойко Борисов ще предложи кмета на район "Средец" Трайчо Трайков като общо има на всички десни. И така отново бащински ще продължи да дърпа конците в София.

Истината е, че големите изпитания за некоалицията тепърва предстоят. И са свързани с бюджета. Чакат го на тръни както всички общини, защото изнемогват, така и всички гилдии. Протестите, организирани от КНСБ и "Подкрепа", както и срещите на двата синдиката с партиите в парламента, бяха само загрявка за това какво ще се случи, ако Народното събрание не намери решение на проблемите по сектори. Голямата новина от ББР, ЕИБ и министерството на иновациите за 175 милиона евро с държавна гаранция, които тръгват към средните и малки фирми, бе стъпка в правилна посока. Заплатите на полицаи и чиновници, пенсиите на майките и осигуровките на земеделците обаче остават част от

  • торбата с горещи проблеми

които мнозинството в парламента трябва да реши.

Всеки втори българин не иска предсрочни избори, потвърди социологическо проучване на "Тренд". Миналия месец същото обяви и "Маркет линкс". Сглобка или некоалиция - името няма значение. Важно е само доверието. А към кабинета то взе неочаквано да расте.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай