Как реагираха депутатите на първите искри между Радев и Петков

Според представителите на мнозинството е рано да се говори за конфликт и разлом

Как реагираха депутатите на първите искри между Радев и Петков | StandartNews.com

Първите искри в отношенията между президента Румен Радев и премиера Кирил Петков предизвикаха днес реакции в парламента. Двамата държавници вчера се разминаха по отношение на позициите си за Северна Македония и кадровите рокади в „Булгаргаз“.

Реакциите в Народното събрание се разделиха по оста управляващи-опозиция. Според представителите на мнозинството е рано да се говори за конфликт и разлом.

Момчил Иванов от „Има такъв народ“ смята, че отношенията са все още в процес на изграждане.

„Не мисля, че може да се говори за разкол, по-скоро според мен това е нормално за всяко едно ново управление. И тъй като в крайна сметка кабинетът е този, който се опитва да изгради свой собствен образ… това според мен са нормални процеси на наслагване, които смятам, че ще бъдат изчистени.“

Христо Иванов от „Демократична България“ каза в отговор на въпрос за „предчувствие за предсрочни парламентарни избори“.

„Не съм имал предчувствие. Казах, че като организация ние трябва да сме готови и за този сценарий при цялата сложност, която има. Но ние ще работим напротив – за стабилизиране на коалицията и управлението, и в интерес на истината то се крепи на стабилността на коалицията тук в парламента, а не на отношенията с президента. Тук коалицията работи добре, мога да успокоя всички, включително тези, които се надяват нещо бързо да се случи, че ще има още дълго време управление.“

От опозицията са по-категорични, че тепърва противоречията между президент и премиер ще се увеличават. 

Тома Биков, ГЕРБ:

„Това, което президентът вчера каза на премиера, беше: „Не ми пипай хората“, ако трябва да го преведа. Премиерът му каза: „Не ми се бъркай“. Дотук това е сюжетът. Според мен е много рано да говорим все още за Боянски ливади, както някои коментатори почнаха да говорят. Но е въпрос на време Боянските ливади да се състоят и с това настоящето правителство да бъде делегитимирано и да приключи със своя живот“.

Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов:

„Смятам, че времето тепърва ще покаже, че там има доста разломни линии. Очевидно е, че проблемът идва от еманципацията на Кирил Петков от страна на неговия, ако можем да го възприемем в някаква степен, политически ментор, защото в крайна сметка Радев беше човекът, който го назначи за министър. Друг е въпросът дали Радев го е назначил или просто е изпълнил указание, което други са му дали“. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай