Кадиев прави "Нормална държава"

Кадиев прави "Нормална държава"  | StandartNews.com

"Нормална държава" - така ще се казва новата партия на бившия соцдепутат Георги Кадиев. Народният избраник, който бе изключен от групата на БСП в края на миналата година., обяви официално собствения си политически проект.

Партийното мото ще е "Всичко отначало", а учредяването е планирано да се случи до началото на септември. Ако има предсрочни избори, "Нормална държава" щяла да се яви самостоятелно.

Кадиев си поставя за цел да привлече за последователи хора от 30 до 50 години, но нямало да връща никого над и под тази възраст, нито пък ще ограничава хората по етнос. Съмишлениците му не са се занимавали досега с политика, уточни Кадиев. Кадиев представи и част от екипа си - Дейвид Славчев, който преди години бе репортер в тв предаването "Господари на ефира", Воислав Тодоров от Национално сдружение за обществено развитие, Димитър Самодумов - кандидат за общински съветник от АБВ, Анелия Иванова, която доскоро е работила в Европейския парламент, и юристът Върбан Върбанов.

Кадиев изключи всякакво сътрудничество с формацията на Лютви Местан. В момента, който Местан се скрил в турското посолство, е подписал смъртната си присъда като политик, смята независимият депутат. "За мен делото на Лютви Местан - да се скрие в турското посолство, бе унижение за българската държава и аз не бих искал да работя с него", каза бившият социалист.

Той допълни още, че обичал БСП, но не и нейното ръководство. Новата партия нямало да е лява или дясна, а модерна и европейска. Основните й задачи са "връщане на ролята на държавата в икономиката, изграждане на средна класа и създаване на държавни програми за връщане на българите от чужбина".

Припомняме, че преди дни в личния си профил във Фейсбук Кадиев обяви, че заедно с група съмишленици ще направи нова партия.

„В последните месеци постоянно ме питат какви са политическите ми планове. И е време да отговоря. Най-лесното е да емигрирам. Два милиона българи го направиха. Лесно е да отида в друга партия и да стана част от статуквото. Лесно е и просто да довърша мандата си в парламента, да печеля или губя маловажни ежедневни битки. Но за тези 10 години в политиката се убедих, че системата е непоправима. Кръпките не помагат. Реформите се провалят една след друга. Историческите компромиси доубиват държавата. Трябва всичко отначало. Огромно усилие, което си заслужава само защото не искаме да сме последното поколение, изпратило децата си в чужбина и закрило държавата. Поради това, заедно с група съмишленици ще направим нов политически проект", написа Кадиев в профила си във Фейсбук на 14 февруари.

Новата партия на Кадиев ще е третият политически проект, произлязъл от БСП. Първите два са "Движение 21" на Татяна Дончева и АБВ на бившия лидер на партията Георги Първанов.

Според Георги Кадиев ще има предсрочни избори преди вота за държавен глава и резултатите ще са определящи за това дали ще се кандидатира за президент.

Миков: Проектът на Кадиев е като ГМО-боб, не дава плод

Новият проект на Георги Кадиев е като генномодифицирано растение. Знаем, че то не дава плод във времето. Това каза соцлидерът Михаил Миков на пресконференция на БСП по повод идеята на бившия социалист Георги Кадиев за нов проект. Той обясни, че няма големи очаквания за развитието на тази идея и добави, че дори не мисли, че някой би имал такива. "Времето е показало, че политическите проекти нямат дълговечност. Те са като ГМО, карат по една реколта. За медиите то е интересно - като генномодифицирания грах или генномодифицирания боб", заяви Миков.

Соцлидерът допълни, че на днешното заседание са дискутирани актуални политически въпроси и позициите за вота на недоверие в сферата на здравеопазването, чийто дебат е насрочен за утре, както и процесите в областта на образованието и отбраната, които определи като кризисни. Относно мотивите за вота на недоверие към кабинета "Борисов 2", Миков отбеляза, че здравето е приоритет за левите и то "не може да бъде стока".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай